Wykonanie



Dla przyjaciółki, na urodziny. Bo chciała, bo mówiła o nim o 1 w nocy, bo lubię karmić ludzi i ich przy tym uszczęśliwiać.Najbardziej
czekoladowe ciasto świata ze słodkim karmelem, przełamane słoną nutą. Kto nie lubi
soli może pominąć, ale ja polecam.


200g
gorzkiej czekolady200g
masła3
jajka150g
cukru pudru100g
mąki pszennejsos karmelowy1/2 szkl
cukru1/2 szkl kremówki3 łyżki
masła+
sól morskaCzekoladę i
masło rozpuścić w kąpieli
wodnej, odstawić do ostygnięcia.
Jajka ubić, dodając stopniowo
cukier puder. Wlać ostudzoną
czekoladę. Na koniec dodać przesianą
mąkę i delikatnie mieszać.Piec 20min w 180stopniach.
Cukier zalać odrobiną
wody, na małym ogniu mieszać do powstania karmelu. Zdjąć z ognia, dodać
masło i
śmietankę, wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu do powstania sosu.Ciasto podawać polane sosem, z szczyptą
soli.