ßßß


Dla przyjaciółki, na urodziny. Bo chciała, bo mówiła o nim o 1 w nocy, bo lubię karmić ludzi i ich przy tym uszczęśliwiać.Najbardziej czekoladowe ciasto świata ze słodkim karmelem, przełamane słoną nutą. Kto nie lubi soli może pominąć, ale ja polecam.
200g gorzkiej czekolady200g masła3 jajka150g cukru pudru100g mąki pszennejsos karmelowy1/2 szkl cukru1/2 szkl kremówki3 łyżki masła+ sól morskaCzekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić, dodając stopniowo cukier puder. Wlać ostudzoną czekoladę. Na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie mieszać.Piec 20min w 180stopniach.Cukier zalać odrobiną wody, na małym ogniu mieszać do powstania karmelu. Zdjąć z ognia, dodać masło i śmietankę, wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu do powstania sosu.Ciasto podawać polane sosem, z szczyptą soli.