ßßß Cookit - przepis na Tarta botwinkowa z miodową ricottą i fetą

Tarta botwinkowa z miodową ricottą i fetą

nazwa

Wykonanie

Sezon na botwinę. Chłodnik już był, teraz czas na kruchą tartę, posmarowaną słodką ricottą, pieczonymi burakami i fetą. Inspirowałam się przepisem Liski z White Plate .
Tarta botwinkowa z miodową ricottą i fetą
60g mąki pszennej
1/2 jajka
20g zimnego masła
szczypta soli
2 botwinki
2 łyżki ricotty
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oliwy
25g sera feta
szczypta tymianku
Mąkę przesiać, wkroić masło, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 30min do zamrażarki.
Botwinę umyć, pokroić, posmarować oliwą i piec 15min w piekarniku.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć formę. Nakłuć widelcem i podpiec 10min w piekarniku 180 stopni. Ricottę zmieszać z miodem, posmarować spód tarty, na to nałożyć buraczki i pokruszyć fetę. Posypać tymiankiem. Zapiekać 20min.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2014/05/tarta-botwinkowa-z-miodowa-ricotta-i.html