Wykonanie


Sezon na botwinę. Chłodnik już był, teraz czas na kruchą tartę, posmarowaną słodką
ricottą, pieczonymi
burakami i
fetą. Inspirowałam się przepisem Liski z White
Plate .
Tarta botwinkowa z
miodową ricottą i
fetą 60g mąki pszennej1/2 jajka20g zimnego masłaszczypta soli2 botwinki2 łyżki ricotty1 łyżeczka miodu1 łyżka oliwy25g sera fetaszczypta tymiankuMąkę przesiać, wkroić masło, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 30min do zamrażarki.Botwinę umyć, pokroić, posmarować oliwą i piec 15min w piekarniku.Ciasto rozwałkować, wyłożyć formę. Nakłuć widelcem i podpiec 10min w piekarniku 180 stopni. Ricottę zmieszać z miodem, posmarować spód tarty, na to nałożyć buraczki i pokruszyć fetę. Posypać tymiankiem. Zapiekać 20min.