Wykonanie
Oczy św. Łucji wypiekane w Szwecji w okresie adwentu.Najsłynniejszy kształt pod jakim występują to julgalt, czyli "świąteczny knur", zwinięty jak literę S, ozdobiony
rodzynkami w zawinięciach po dwóch stronachDodatek
szafranu nadaje im charakterystyczną żółtą barwę.W przepisie został wykorzystany
serek homogenizowany dzięki
czemu bułeczki były wyjątkowo miękkie, jednak można go zastąpić
jajkiem.Wirtualnie zSiankoo http:// everydayflavours.blogspot.co. uk/Mirabelka http://mirabelkowy. blogspot.co.uk/
Maggie http://maggiegotuje. blogspot.co.uk/
Gin http://razadobrze. blogspot.co.uk/Lussekatter500g
mąki0.5g nitek
szafranu lub 1/2 łyżeczki
kurkumy100g
masła300ml
mleka20g świeżych
drożdży50g
cukru100g
serka homogenizowanegoszczypta
soli+
rodzynki+jajko roztrzepane do posmarowaniaCiepłe
mleko wymieszać z pokruszonymi
drożdżami,
szafranem, łyżką
cukru i
mąki i odstawić na ok. 10minut.Do miski wsypać
mąkę, rozpuszczone
masło,
sól,
cukier,
serek i rozczyn. Zagnieść ciasto. Odstawić na 1h do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 12części. Z każdej formować rulon, następnie zawinąć na kształt litery S. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, po tym czasie posmarować
jajkiem i powtykać
rodzynki.Piec 15minut w 180stopniach.