ßßß Cookit - przepis na Lussekatter czyli szwedzkie bułeczki adwentowe z szafranem

Lussekatter czyli szwedzkie bułeczki adwentowe z szafranem

nazwa

Wykonanie

Oczy św. Łucji wypiekane w Szwecji w okresie adwentu.
Najsłynniejszy kształt pod jakim występują to julgalt, czyli "świąteczny knur", zwinięty jak literę S, ozdobiony rodzynkami w zawinięciach po dwóch stronach
Dodatek szafranu nadaje im charakterystyczną żółtą barwę.
W przepisie został wykorzystany serek homogenizowany dzięki czemu bułeczki były wyjątkowo miękkie, jednak można go zastąpić jajkiem.
Wirtualnie z
Siankoo http:// everydayflavours.blogspot.co. uk/
Mirabelka http://mirabelkowy. blogspot.co.uk/
Maggie http://maggiegotuje. blogspot.co.uk/
Gin http://razadobrze. blogspot.co.uk/
Lussekatter
500g mąki
0.5g nitek szafranu lub 1/2 łyżeczki kurkumy
100g masła
300ml mleka
20g świeżych drożdży
50g cukru
100g serka homogenizowanego
szczypta soli
+ rodzynki
+jajko roztrzepane do posmarowania
Ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, szafranem, łyżką cukru i mąki i odstawić na ok. 10minut.
Do miski wsypać mąkę, rozpuszczone masło, sól, cukier, serek i rozczyn. Zagnieść ciasto. Odstawić na 1h do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 12części. Z każdej formować rulon, następnie zawinąć na kształt litery S. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, po tym czasie posmarować jajkiem i powtykać rodzynki.
Piec 15minut w 180stopniach.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2013/12/lussekatter-czyli-szwedzkie-bueczki.html