ßßß

Oczy św. Łucji wypiekane w Szwecji w okresie adwentu.Najsłynniejszy kształt pod jakim występują to julgalt, czyli "świąteczny knur", zwinięty jak literę S, ozdobiony rodzynkami w zawinięciach po dwóch stronachDodatek szafranu nadaje im charakterystyczną żółtą barwę.W przepisie został wykorzystany serek homogenizowany dzięki czemu bułeczki były wyjątkowo miękkie, jednak można go zastąpić jajkiem.Wirtualnie zSiankoo http:// everydayflavours.blogspot.co. uk/Mirabelka http://mirabelkowy. blogspot.co.uk/Maggie http://maggiegotuje. blogspot.co.uk/Gin http://razadobrze. blogspot.co.uk/Lussekatter500g mąki0.5g nitek szafranu lub 1/2 łyżeczki kurkumy100g masła300ml mleka20g świeżych drożdży50g cukru100g serka homogenizowanegoszczypta soli+ rodzynki+jajko roztrzepane do posmarowaniaCiepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, szafranem, łyżką cukru i mąki i odstawić na ok. 10minut.Do miski wsypać mąkę, rozpuszczone masło, sól, cukier, serek i rozczyn. Zagnieść ciasto. Odstawić na 1h do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 12części. Z każdej formować rulon, następnie zawinąć na kształt litery S. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, po tym czasie posmarować jajkiem i powtykać rodzynki.Piec 15minut w 180stopniach.