ßßß



U mnie w domu nigdy nie jadło się bakłażanów, dlatego dla mnie jest to dosyć nowy smak. Na pierwszy ogień poszła wersja zapieczona w piekarniku pod pierzynką z serka wiejskiego i słoną nutą w postaci mojego ulubionego sera fety. Nadzienie wyjadałam już z patelni, a całość smakowała wybornie.1 bakłażan150g mięsa mielonego30g kaszy jaglanej1 ząbek czosnku1/2 cebuli100g pomidorów z puszkioliwa z oliweksól/pieprz/oregano/bazylia/chilli i odrobina cynamonu+ 100g serka wiejskiego+50g sera fetaKaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie.Bakłażana przeciąć na pół, ponacinać miąższ, posypać solą, skropić odrobiną oliwy i piec w piekarniku przez 20min (180stopni).Na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać mięso, obsmażyć ze wszystkich stron, następnie dodać pomidory i dusić. Bakłażany wyjąć z piekarnika, łyżką delikatnie wyjąć miąższ (uwaga, żeby nie naruszyć skórki!). Miąższ dodać do mięsa i doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowaną kaszę i wszystko wymieszać. Trzymać na patelni do odparowania sosu.Farsz nałożyć do połówek wydrążonego bakłażana, nałożyć serek wiejski (odsączony ze śmietanki) i posypać fetą.Zapiekać 15-20min w 180stopniach w piekarniku.Smacznego