Wykonanie




U mnie w domu nigdy nie jadło się
bakłażanów, dlatego dla mnie jest to dosyć nowy smak. Na pierwszy ogień poszła wersja zapieczona w piekarniku pod pierzynką z
serka wiejskiego i słoną nutą w postaci mojego ulubionego
sera fety. Nadzienie wyjadałam już z patelni, a całość smakowała wybornie.1
bakłażan150g
mięsa mielonego30g
kaszy jaglanej1 ząbek
czosnku1/2
cebuli100g
pomidorów z puszki
oliwa z oliweksól/pieprz/oregano/bazylia/chilli i odrobina
cynamonu+ 100g
serka wiejskiego+50g
sera fetaKaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie.
Bakłażana przeciąć na pół, ponacinać miąższ, posypać
solą, skropić odrobiną
oliwy i piec w piekarniku przez 20min (180stopni).Na patelni podsmażyć
cebulę z
czosnkiem, dodać
mięso, obsmażyć ze wszystkich stron, następnie dodać
pomidory i dusić.
Bakłażany wyjąć z piekarnika, łyżką delikatnie wyjąć miąższ (uwaga, żeby nie naruszyć skórki!). Miąższ dodać do
mięsa i doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowaną
kaszę i wszystko wymieszać. Trzymać na patelni do odparowania sosu.Farsz nałożyć do połówek wydrążonego
bakłażana, nałożyć
serek wiejski (odsączony ze
śmietanki) i posypać
fetą.Zapiekać 15-20min w 180stopniach w piekarniku.Smacznego