Wykonanie





Niedawno poznałam smak pieczonego w cieście
drożdżowym jabłka z
masłem orzechowym i
czekoladą. Od tamtej
pory jest to moje ulubione śniadanie . Warto rano iść do sklepu po
drożdże, spędzić trochę czasu na wyrabianiu ciasta, czekać aż urośnie... Zapach który unosi sie w kuchni jest nieporównywalny... a smak, nagradza nam ten czas.Jednak to nieekonomiczne włączać piekarnik tylko na jedną porcję. W koszyczku zostały 2
jabłka, a moja rodzinka liczy 4 osoby. Dlatego dla siebie zrobiłam nadziane
jabłko pieczone w cieście
drożdżowym, ale dla pozostałych domowników drożdżówki z
jabłkiem. Wszyscy byli zadowoleni. :D

Ciasto drożdżowe (4 drożdżówki lub 4 pieczone
jabłka)150g
mąki pszennej120g
mąki pszennej pełnoziarnistej25 g świeżych
drożdży60ml ciepłego
mleka50g
cukru50g
margaryny roztopionej1
jajkoZ
mleka,
drożdży, łyżki
cukru i łyżki
mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Do miski przesiewamy
mąki, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto (ok 10min). Ciasto obsypujemy
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.+drożdżówki z
jabłkiem i kruszonką(na 3 sztuki)3/4
ciasta drożdżowego1 duże
jabłko (obrane i pokrojone w kosteczkę)kruszonka30g
margaryny60g
mąki40g
cukruWyrośnięte ciasto formujemy w trzy bułeczki które napełniamy
jabłkiem. Palcami wyrabiamy kruszonkę, którą posypujemy wierzch. Piec 20-25min w 170stopniach+nadziane
jabłko pieczone w cieście
drożdżowym (1 sztuka)1/4
ciasta drożdżowego1
jabłko20g
masła orzechowego2 kostki
czekoladyWyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Z
jabłka za pomocą nożyka usuwamy gniazdko. Nadziewamy
masłem i od góry i dołu
czekoladą. Zawijamy w ciasto. Smarujemy
mlekiem. Piec 20-25min w 170stopniach.


Inspiracja