Wykonanie
To ciasto zapewne zna każdy, może pod inną nazwą :) ale jest bardzo smaczne.Dzieci go uwielbiają.Znalazłam go w starym zeszycie, a nawet nie pamiętam kiedy go ostatnio robiłam.

Składniki:ciasto z
makiem:8
białekpół szklanki
cukru pudrupół szklanki
mąki pszennejpół szklanki
maku1 łyżeczka
proszku do pieczeniaciasto żółte:8
żółtek2 całe
jajka3/4 szklanki
cukru pudru3/4 szklanki
mąki pszennej1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniamasy:500 ml
śmietanki tortowej 36%
galaretka agrestowagalaretka owoce leśneCiasto z
makiem. Ubijamy
białka ze szczyptą
soli na sztywno w
między czasie dodajemy
cukier puder. Następnie przesiewamy
mąkę z proszkiem i dodajemy
mak, delikatnie mieszamy.Wylewamy na dwie blaszki (20x30), wysmarowane tłuszczem i obsypane
mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.Ciasto żółte. Ucieramy
żółtka i dwa
jajka z
cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą
mąkę z proszkiem i wylewamy na taką samą blaszkę co ciasto z
makiem, pieczemy tak samo.Możemy pierwsze ciasto upiec w jednej blaszce, a żółte w drugiej i przekroić to ciasto które wyrośnie większe.Gdy ciasta się studzą, rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku
galaretkę zieloną,i tak samo
galaretkę czerwoną, każdą w oddzielnej szklance, (ja jedną
galaretkę wstawiam do zamrażali a drugą do lodówki, by przyspieszyć sobie zrobienie ciasta).Ubijamy 250 ml
śmietanki tortowej, dolewamy pod koniec przestudzoną ale płynną
galaretkę, wykładamy na pierwsze ciasto, przykrywamy
ciastem żółtym.To samo robimy z pozostałą
śmietanką i drugą
galaretką, wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim
ciastem. Do lodówki i...SMACZNEGO

