Wykonanie
Ja wiem że znów u mnie
drożdżowo, ale uwielbiam
ciasto drożdżowe i ciągle staram się coś z niego zrobić. Tym razem ślimaczki z
serem i
borówkami, super połączenie.

Składniki:1/3 kostki
drożdży ok. 35 g1/3 kostki
margaryny ok. 85 g roztopionej150 ml ciepłego
mleka2
żółtka1
jajkopół szklanki
cukru3 szklanki
mąki pszennejszczypta
soli400 g
sera półtłustego3 łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego2
białka1/3 kostki
margarynyborówki amerykańskie 125 g
Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę
cukru i
mąki, wlać ciepłe lecz nie gorące
mleko, dobrze wymieszać, poczekać by ruszył zaczyn.Do podrośniętego zaczynu dodać
żółtka,
jajo,
cukier, stopioną
margarynę,
mąkę i szczyptę
soli.Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, czekamy by wyrosło.Wałkujemy nasze wyrośnięte ciasto na prostokąt 45 x 60 cm. Ucieramy
ser z
cukrem i roztopioną
margaryną na gładko, dodajemy ubite na sztywno dwa
białka, mieszamy. Nasze ciasto smarujemy
serem i układamy
borówki. Zwijamy całość w ścisły rulon i kroimy na 1,5 cm roladki, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor.A
potem zajadamy bułeczki z ciepłym
mlekiem SMACZNEGO
