Wykonanie
składniki:500 ml
śmietanki tortowej 30 %4 łyżki
cukru pudru100 g
czekolady mlecznej2 łyżki
żelatyny1
galaretkaowoceGalaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, wstawić do lodówki by wystygła.
Owoce pokroić w kostkę, u mnie kilka plastrów
ananasa i
brzoskwiń. Do zimnej
galaretki dodać
owoce.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej
wody (ja zawsze zalewam
żelatynę odrobiną zimnej
wody, gdy napęcznieje dolewam wrzątek, wtedy łatwiej się rozpuszcza ). Gdy
galaretka z
owocami powoli zaczyna nam gęstnieć, a
żelatyna robi się chłodniejsza, topimy
czekoladę w miseczce nad parą. Ubijamy
śmietankę na sztywno z
cukrem, dodajemy
żelatynę i nadal ubijamy, a
potem bardzo szybko, do naczynia wysmarowanego
masłem wykładamy warstwę
śmietany na to pędzelkiem smarujemy
czekoladę płynną, i znowu
śmietanka i
czekolada i tak do wykończenia warstw. Na sam koniec wlewamy
galaretkę z
owocami . Zostawiamy na godzinę w lodówce by dobrze zastygło.
Potem odwracamy nasz deser na talerz, posypujemy tartą
czekoladą i zajadamy.