Wykonanie
Deserek dla naszych dzieci. Troszkę pracochłonny ale uśmiechnięte minki wynagradzają wszystko.

Składniki:250 ml
wodypół kostki
margaryny1 szklanka
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli4 duże
jajkakrem: 250 ml
śmietanki 36 %2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
żelatyny2 łyżki
soku wiśniowego (opcjonalnie )
Wodę gotujemy z
margaryną i
solą. Do gotującej dodajemy
mąkę i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy
jajka i
proszek do pieczenia, ubijamy mikserem na gładką masę.Za pomocą szprycy, wyciskamy pytajniki (to będzie nasza głowa i szyja łabędzia ), i taką samą ilość okrągłych
ciasteczek. Mi wyszło 15 sztuk łabędzi. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ciasto musi być dobrze wypieczone.Jak upieczemy ciasto, okrągłe części kroimy wzdłuż na dwie części, uzyskamy spodnią część i górną, którą kroimy na pół na nasze skrzydełka.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej
wody, studzimy. Ubijamy
śmietankę z
cukrem na sztywno, wlewamy wystudzoną
żelatynę i możemy dodać sok z
wiśni lub inny, wtedy krem będzie miał fajny smak. Na dolną część nakładamy
bitą śmietanę, z przodu wbijamy pytajnik a po bokach układamy połówki skrzydeł, możemy posypać
cukrem pudrem.SMACZNEGO
