ßßß Cookit - przepis na MOJE PTYSIE

MOJE PTYSIE

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawię Wam mój przepis na ptysie. Ostatnio bardzo mi się ich zachciało, ale najlepsze robi moja ciocia Dorotka. Jej ptysie to dopiero pychotka moje giną w przedbiegach, ale i tak wyszły niezłe. Polecam.
Potrzebne będzie:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1 szklanka wody
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 margaryna Kasia
2/3 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe
Przygotowanie:
Ciasto:
Zagotować wodę z margaryną. Gdy margaryna się rozpuści wsypywać powoli mąkę mieszając energicznie, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje odstawić do ostygnięcia.
Następnie wbijać jajka i ucierać na jednolitą masę. Ciasto nakładać na blaszkę - ja miałam wyłożoną papierem do pieczenia. Można nakładać łyżką.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
Krem
Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.Miękką margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po łyżce budyń. Powinna powstać jednolita masa puszysta.
Następnie upieczone ptysie kroimy na pół i nadziewamy masą.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem do dekoracji.
SMACZNEGO!!!
Źródło:http://itsmylittleyummy.blogspot.com/2014/11/moje-ptysie.html