Wykonanie
Kluski lane na
mleku..., myślę że każdy pamięta takie śniadanko z dzieciństwa.Moje córki wołają na nie wielorybki na
mleku, bo w gotowaniu kluski przybierają bardzo
dziwne kształty. Tym razem z
mąki kukurydzianej, która bardzo mi posmakowała.

Składniki:1 litr
mlekaciasto:2
jajka2 czubate łyżki
śmietany 18 %1 łyżka
cukru waniliowego1 szklanka
mąki kukurydzianejszczypta
soliWstawiamy w garnku
mleko i go gotujemy. Robimy kluski, wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą w miseczce, dokładnie mieszając.Gdy nasze
mleko już się gotuje, łyżką wykładamy kluski i gotujemy ok. 3 minuty.Możemy lekko dosłodzić, chociaż ja już nie dodawałam
cukru bo i tak były słodkie i pachnące
wanilią.Może zdjęcia tego nie oddają ale są bardzo żółciutkie i bardzo smaczne :)