Wykonanie
Dostałam
gruszki, takie pyyyszne że postanowiłam zrobić je w drożdżówie z procentami:)

Składniki:
ciasto drożdżowe:40 g świeżych
drożdży2
żółtka1 całe
jajko150 ml ciepłego
mleka1/3 kostki roztopionej
margaryny3/4 szklanki
cukru3 szklanki
mąki pszennejszczypta
solinadzienie:8 średnich
gruszek4 łyżki
cukrulampka
czerwonego wina (u mnie słodkie)W misce kruszymy
drożdże, dodajemy ciepłe
mleko, łyżkę
cukru łyżkę
mąki, mieszamy i czekamy by ruszyły.Do zaczynu dodajemy 2
żółtka,
jajko,
cukier,szczyptę
soli, roztopioną
margarynę oraz
mąkę. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy i odstawiamy by podrosło.Jak nasze ciasto rośnie obieramy
gruszki, kroimy na ósemki.Na suchej patelni karmelizujemy
cukier, dodajemy
gruszki i podlewamy
winem by były zakryte do połowy.Z
cukru przeważnie robi się lizak ale jak delikatnie mieszamy to nam się ładnie rozpuści.Mieszamy nasze
gruszki i czekamy by ładnie odparował nadmiar
wina a
gruszki nabrały ładnego herbacianego koloru.

Jak nasze ciasto podrosło wałkujemy go nadając mu kształt prostokąta.Na środek kładziemy nasze karmelizowane
gruszki.Ciasto po bokach nacinamy na centymetrowe paski, układamy na gruszkach nasze paseczki robiąc tak zwanego kłoska.

Formę keksową wykładamy papierem, delikatnie przenosimy nasze ciasto(pomagałam sobie drewnianymi
łopatkami), smarujemy wierzch rozbełtanym
jajkiem.

Wstawiamy do piekarnika na 50 minut i pieczemy.