ßßß
(składniki na 1 dużą porcję)kilka liści sałaty lodowej (lub inna ulubiona sałata/mieszanka sałat1/2 małej czerwonej cebulkikilka czarnych oliwek1 pomidorkilka grubszych plastrów cukiniiok. 50 g sera fetaok. 50 g salami (u mnie w postaci salami chips)1 łyżka mixu ziaren do sałatek śródziemnomorskiego (kupiłam w Biedrze, ale równie dobrze możecie posypać innymi ziarenkami lub wcale jeśli nie lubicie)Dressing: 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżka wody, sól, ulubione zioła/czosnekSałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, wykładamy na duży talerz. Na nią kładziemy cebulę pokrojoną w piórka, oliwki, pokrojonego w ósemki pomidora, kostki sera feta. Plasterki salami przesmażamy z obu stron na odrobinie oleju, z cukinią postępujemy podobnie lub jeszcze lepiej- wrzucamy ją na patelnię grillową. Jeszcze ciepłe wykładamy na warzywa, posypujemy ziarenkami. Składniki dressingu mieszamy wcześniej ze sobą i polewamy naszą gotową sałatkę.Można podawać z pieczywem.