Wykonanie
Była mała przerwa, ale dalej lecimy z lunchboxami. Tym razem taki trochę przypasiony- mamy podsmażane
salami i
cukinię. Moja
sałatka nie była zabierana do pracy, ale podawana w domu (miałam fazę na coś "dobrego") z jeszcze ciepłymi wymienionymi wyżej składnikami, ale na zimno sprawdzi się równie pysznie.

(składniki na 1 dużą porcję)kilka liści
sałaty lodowej (lub inna ulubiona sałata/mieszanka
sałat1/2 małej
czerwonej cebulkikilka czarnych
oliwek1
pomidorkilka grubszych plastrów
cukiniiok. 50 g
sera fetaok. 50 g
salami (u mnie w postaci
salami chips)1 łyżka mixu ziaren do sałatek śródziemnomorskiego (kupiłam w Biedrze, ale równie dobrze możecie posypać innymi ziarenkami lub wcale jeśli nie lubicie)Dressing: 1 łyżka
oliwy, 1 łyżeczka
octu jabłkowego, 1 łyżka
wody,
sól, ulubione zioła/czosnek
Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, wykładamy na duży talerz. Na nią kładziemy
cebulę pokrojoną w piórka,
oliwki, pokrojonego w ósemki
pomidora, kostki
sera feta. Plasterki
salami przesmażamy z obu stron na odrobinie
oleju, z
cukinią postępujemy podobnie lub jeszcze lepiej- wrzucamy ją na patelnię grillową. Jeszcze ciepłe wykładamy na warzywa, posypujemy ziarenkami. Składniki dressingu mieszamy wcześniej ze sobą i polewamy naszą gotową
sałatkę.Można podawać z
pieczywem.