ßßß Cookit - przepis na Rogaliki marchewkowe

Rogaliki marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Za oknem już śnieg, zawierucha szaleje dlatego proponuję, tak na przekór, słoneczne, marchewkowe rogaliki. Zdrowsze, bardzo dobre, bez jajek i tanie- wszystkie składniki na pewno znajdą się w Waszym domu. Można nadziać ulubionym dżemem- u mnie trzy rodzaje: konfitura z pigwy, dżem marchewkowy i śliwkowy (zdecydowanie najlepsza wersja).
Dzisiaj Noc Kina w multikinie, idę robić kawę i pakuję energetyka do torebki!
Cytuję za źródłem.
200g startej marchwi
2,5 szklanki mąki (lub nieco mniej, zależy od soczystości marchwii)
3 łyżki cukru pudru
200g masła/ margaryny
konfitura lub powidła
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zimne masło posiekać, dodać mąkę i zagniatać. Dodać cukier i marchew i zagniatać aż do uzyskania plastycznej masy. Można dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - bez niego rogaliki były kruchutkie i pyszne, więc jest to opcjonalny składnik.
Ciasto podzielić na 2 części - każdą z nich osobno rozwałkować formując okrąg (w razie potrzeby podsypując mąką), pokroić go na 8 części (jak pizzę). Na każdy trójkąt nakładać konfiturę lub powidła - ważne aby były gęste - i zawijać od podstawy ku wierzchołkowi. Układać na blasze formując w kształt rogalika i sprawdzając czy otwory nie pozwolą nadzieniu wypłynąć.
Wkładać do pieca nagrzanego do 180C i piec ok 20 minut.
Źródło:http://nakladajcieszalate.blogspot.com/2013/12/rogaliki-marchewkowe.html