Wykonanie
Za oknem już śnieg, zawierucha szaleje dlatego proponuję, tak na przekór,
słoneczne,
marchewkowe rogaliki. Zdrowsze, bardzo dobre, bez
jajek i tanie- wszystkie składniki na pewno znajdą się w Waszym domu. Można nadziać ulubionym
dżemem- u mnie trzy rodzaje:
konfitura z
pigwy,
dżem marchewkowy i
śliwkowy (zdecydowanie najlepsza wersja).Dzisiaj Noc Kina w multikinie, idę robić
kawę i pakuję energetyka do
torebki!

Cytuję za źródłem.200g startej
marchwi2,5 szklanki
mąki (lub nieco mniej, zależy od soczystości marchwii)3 łyżki
cukru pudru200g masła/
margarynykonfitura lub powidła
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zimne
masło posiekać, dodać
mąkę i zagniatać. Dodać
cukier i
marchew i zagniatać aż do uzyskania plastycznej masy. Można dodać 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia - bez niego rogaliki były kruchutkie i pyszne, więc jest to opcjonalny składnik.Ciasto podzielić na 2 części - każdą z nich osobno rozwałkować formując okrąg (w razie potrzeby podsypując
mąką), pokroić go na 8 części (jak pizzę). Na każdy trójkąt nakładać
konfiturę lub powidła - ważne aby były gęste - i zawijać od podstawy ku wierzchołkowi. Układać na blasze formując w kształt rogalika i sprawdzając czy otwory nie pozwolą nadzieniu wypłynąć.Wkładać do pieca nagrzanego do 180C i piec ok 20 minut.