Wykonanie
Powrót na studia, praca, mieszkanie bez działającego piekarnika- milion inspiracji do aktywnego prowadzenia bloga! Może będzie mniej intensywnie, ale mimo wszystko będzie.Drożdżówki, rollsy, ślimaczki z
cynamonem chyba każdy lubi. A
dyniowe drożdżówki z
cynamonem po spróbowaniu na pewno każdy polubi. Te robiłam już jakiś czas temu, ale doskonale pamiętam ich smak, zapach i strukturę ciasta (dzięki dyni nieco różniącą się od innych
drożdżowych wypieków). Bardzo smakowały . Warto się za nie zabrać- szczególnie w sezonie
dyniowym.Cytuję za źródłem .NA CIASTO (około 15 sztuk): 1/4 szklanki letniej
wody 1/3 szklanki letniego
mleka 1
jajko 3/4 szklanki
dyniowego puree 1 łyżka roztopionego lub bardzo miękkiego
masła 3,5 szklanki
maki pszennej typu co najmniej 650 1/3 szklanki
cukru 1 łyżeczka
soli 1,5 łyżeczki
przyprawy do piernika lub
ciastek korzennych (pominęłam)16g świeżych
drożdżyDo
mleka wsypać łyżkę
cukru i wkruszyć
drożdże, rozmieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby powstał rozczyn. Suche składniki wymieszać, dodać
jajko,
masło, puree i
wodę, na końcu rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodać jeszcze 2-3 łyżki
mąki). Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1- 1,5h do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).NADZIENIE: 100g
masła 1 szklanka
brązowego cukru 1 łyżeczka
cynamonu (dałam więcej)2 łyżeczki
przyprawy do piernika lub
ciastek korzennych (pominęłam)Kiedy ciasto wyrasta przygotować nadzienie.
Masło roztopić.
Cukier wymieszać z
przyprawami.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Rozwałkować podsypując
mąką na prostokąt o
boku mniej więcej 30x40cm .Rozwałkowane ciasto posmarować
masłem, obficie posypać
cukrem z
przyprawami. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego
boku. Podzielić na 15 bułeczek za pomocą
nitki: kawałek
nitki podłożyć pod rulon z ciasta a jej końce skrzyżować u góry, następnie zacisnąć, lub nożem moczonym w wodzie, tak aby ciasto się do niego nie przyklejało. Gotowe bułeczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć dość blisko siebie, mogą nawet delikatnie się stykać. Przykryć czystą lniana ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia jeszcze na około 20minut.Piec w 190st, 20-30 minut - na złoto