Wykonanie
Mój pierwszy sernik na zimno :)
Waniliowy z
owocami z przepysznym słodkim
daktylowo-
amarantusowym spodem. Całość to około 20 porcji (ok 115g na porcję). Jedna porcja zawiera (około): 170 kcal, 14g
białka, 5,2g tłuszczu, 20g węglowodanów.
twaróg sernikowy 1kg
jogurt naturalny typu greckiego 0% 150g
amarantus ekspandowany 60g
płatki migdałowe 100g
suszone daktyle 200g
jagody lub
maliny 300g2/3 szklanki
ksylitolużelatyna 50g2
laski wanilii
Daktyle zalewamy gorącą
wodą i pod przykryciem trzymamy około godziny. Po tym czasie wylewamy
wodę i ugniatamy je widelcem. Dodajemy
migdały i blendujemy na względnie jednolitą masę. Następnie dodajemy
amarantus i dokładnie mieszamy.Blachę wykładamy folią aluminiową. Dno "wyklejamy" równomiernie
daktylowym spodem. Całość wkładamy do lodówki.



Przygotowujemy porcję
żelatyny do pierwszej warstwy: Zagotowujemy
wodę i czekamy aż troszkę ostygnie. Około 100ml wlewamy do małej miseczki i stopniowo dodajemy 25g
żelatyny. Ciągle mieszając. Gdy już wsypiemy całą
żelatynę musimy energicznie mieszać roztworem aż do rozpuszczenia się ewentualnych grudek. Mi w czasie tego procesu tworzyła się piana, ale finalnie to nie przeszkadza. Płyn, przed dodaniem do warstwy musi ostygnąć.Zaczyna robić pierwszą warstwę.
Jagody lub
maliny (robię raz z jednym, raz z drugich, obydwa są tak samo pyszne), 500g
twarogu, 1/3 szklanki
ksylitolu dokładnie miksujemy. Stale miksując dodajemy po łyżce przygotowanej
żelatyny. Masę przelewamy na
daktylowy spód i wkładamy do lodówki. Warstwa musi się ściąć.W międzyczasie szykujemy drugą porcję
żelatyny (w ten sam sposób jak powyżej). Następnie zaczynamy robić drugą warstwę. 500g
twarogu, 1/3 szklanki
ksylitolu, miąższ z dwóch
lasek wanilii,
jogurt naturalny dokładnie miksujemy. Następnie, ciągle miksując dodajemy po łyżce roztworu z
żelatyny. Dokładnie mieszamy jeszcze chwilką. Następnie masę wlewamy na zastygniętą warstwę jagodową/malinową.Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.
