Wykonanie
Parę dni temu rozmawiałam z dietetykiem, który powiedział, że w obecnych czasach polska
wieprzowina jest naprawdę dobrym
mięsem i nie ma co jej się bać. Nie jest ona teraz pędzona tak jak kiedyś by
mięso było tłuste, więc jak najbardziej można i wręcz należy ją jeść. Taka informacja mocno mnie ucieszyła, ponieważ uwielbiam
polędwicę wieprzową i ostatnio praktycznie codziennie ją jem na kolację. Do tego prażony
słonecznik i topinambur i mamy przepyszną
sałatkę.

1 garść
szpinaku baby
polędwica wieprzowa 120g
ziarna słonecznika 8g
mozzarella 20g5
pomidorków koktajlowych1 topinambur1/2
czerwonej papryki1 plasterek
czerwonej cebulioliwa z oliweksólpieprzNa dnie miseczek kładziemy
szpinak. Następnie pokrojone warzywa:
pomidorki cherry, topinambur,
paprykę,
cebulę.
Mozzarellę kroimy w kostkę i dorzucamy do pozostałych produktów. Polewamy (opcjonalnie) odrobiną
oliwy z oliwek (lub
olejem lnianym) i posypujemy wcześniej uprażonymi
ziarnami słonecznika.
Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w cienkie plastry (około 1cm).
Mięso rozpłaszczamy widelcem, lekko solimy,
pieprzymy i smażymy chwilę z każdej strony na lekko skropionej
olejem patelni (akurat ja użyłam spray'u beztłuszczowego do smażenia). Usmażone kawałki
mięsa kładziemy na warzywach.Przepis na jedną porcję.
