ßßß Cookit - przepis na Sałatka z polędwicą wieprzową i topinamburem

Sałatka z polędwicą wieprzową i topinamburem

nazwa

Wykonanie

Parę dni temu rozmawiałam z dietetykiem, który powiedział, że w obecnych czasach polska wieprzowina jest naprawdę dobrym mięsem i nie ma co jej się bać. Nie jest ona teraz pędzona tak jak kiedyś by mięso było tłuste, więc jak najbardziej można i wręcz należy ją jeść. Taka informacja mocno mnie ucieszyła, ponieważ uwielbiam polędwicę wieprzową i ostatnio praktycznie codziennie ją jem na kolację. Do tego prażony słonecznik i topinambur i mamy przepyszną sałatkę.
1 garść szpinaku baby
polędwica wieprzowa 120g
ziarna słonecznika 8g
mozzarella 20g
5 pomidorków koktajlowych
1 topinambur
1/2 czerwonej papryki
1 plasterek czerwonej cebuli
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Na dnie miseczek kładziemy szpinak. Następnie pokrojone warzywa: pomidorki cherry, topinambur, paprykę, cebulę. Mozzarellę kroimy w kostkę i dorzucamy do pozostałych produktów. Polewamy (opcjonalnie) odrobiną oliwy z oliwek (lub olejem lnianym) i posypujemy wcześniej uprażonymi ziarnami słonecznika.
Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w cienkie plastry (około 1cm). Mięso rozpłaszczamy widelcem, lekko solimy, pieprzymy i smażymy chwilę z każdej strony na lekko skropionej olejem patelni (akurat ja użyłam spray'u beztłuszczowego do smażenia). Usmażone kawałki mięsa kładziemy na warzywach.
Przepis na jedną porcję.
Źródło:http://amozebyciasteczko.blogspot.com/2014/12/saatka-z-poledwica-wieprzowa-i.html