ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ryżowo-jabłkowa

Zapiekanka ryżowo-jabłkowa

nazwa

Wykonanie

Ostatnio szukałam pomysłu na jakiś pyszny danio-deser, który będę mogła wynieść z domu i wygodnie sobie zjeść. Zjadłam na zimno i muszę powiedzieć, że był to najlepszy zapiekany ryż jaki jadłam w życiu.
ryż basmati 100g (1 paczka)
1/2 szklanki mleka
2 jabłka
5 daktyli
1 łyżka miodu (płaska)
1 jajko
1 łyżeczki cynamonu
gałka muszkatołowa
Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Ugotowany i jeszcze ciepły ryż mieszamy z miodem (do rozpuszczenia się miodu).
Dodajemy tarte jabłko, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę gałki muszkatołowej i pokrojone daktyle. Całość mieszamy.
W kubeczku mieszamy mleko z jajkiem. Uzyskaną masę przelewamy do mieszanki z ryżem i bardzo dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremek (użyłam dwóch małych aluminiowych). Z wierzchu posypujemy cynamonem.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Placuszki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis na dwie porcje.
Źródło:http://amozebyciasteczko.blogspot.com/2014/05/zapiekanka-ryzowo-jabkowa.html