Wykonanie
Ostatnio szukałam pomysłu na jakiś pyszny danio-deser, który
będę mogła wynieść z domu i wygodnie sobie zjeść. Zjadłam na zimno i muszę powiedzieć, że był to najlepszy zapiekany
ryż jaki
jadłam w życiu.
ryż basmati 100g (1 paczka)
1/2 szklanki
mleka2
jabłka5
daktyli1 łyżka
miodu (płaska)
1
jajko1 łyżeczki
cynamonugałka muszkatołowa
Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Ugotowany i jeszcze ciepły
ryż mieszamy z
miodem (do rozpuszczenia się
miodu).
Dodajemy tarte
jabłko, 1/2 łyżeczki
cynamonu, szczyptę
gałki muszkatołowej i pokrojone
daktyle. Całość mieszamy.
W kubeczku mieszamy
mleko z
jajkiem. Uzyskaną masę przelewamy do mieszanki z
ryżem i bardzo dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do foremek (użyłam dwóch małych aluminiowych). Z wierzchu posypujemy
cynamonem.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Placuszki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis na dwie porcje.