ßßß Cookit - przepis na Bułeczki orkiszowe z daktylami

Bułeczki orkiszowe z daktylami

nazwa

Wykonanie

Chleba pszenicy nie jem praktycznie w ogóle. Niestety znalezienie pieczywa bez dodatku pszenicy graniczy niemalże z cudem. Dlatego stwierdziłam, że zrobię bułeczki sama. Fakt, orkisz to pszenica, ale tą uznaję za zdatną do jedzenia :)
Poniższej przepis na około 8 bułeczek.
mąka orkiszowa (typ 2000) 500g
1 szklanka mleka
kefir 250g
1 łyżka miodu
8 daktyli
świeże drożdże 50g
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól
Podgrzewamy mleko i gdy już będzie ciepłe (ale nie gorące) dodajemy drożdże, szczyptę soli, łyżkę miodu, 3 łyżki mąki orkiszowej. Dokładnie mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Miseczka, w której będzie nasza drożdżowa mikstura rosła musi być całkiem spora, ponieważ ciasto urośnie około 2 razy.
Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, pokrojone daktyle, kefir, oliwę i roztwór drożdżowy i dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 8 części i układamy na blaszce (ja posłużyłam się płaskimi foremkami, które wyłożyłam papierem do pieczenia).
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Bułeczki idealnie smakują z miodem, dżemem, białym serkiem, mascarpone, serkiem brie.
Źródło:http://amozebyciasteczko.blogspot.com/2014/05/bueczki-orkiszowe-z-daktylami.html