Wykonanie
Prawdziwa letnia zupa - to już ostatnie dni, żeby ją zrobić ;)SKŁADNIKI:30 dag
czarnej jagody (leśnej)2 łyżki
mąki ziemniaczanej3-4 łyżki
cukruJagody umyć, osączyć, przełożyć do niedużego garnka i zalać zimną
wodą tak, aby
owoce były zakryte. Doprowadzić do wrzenia. Przetrzeć przez sitko. To, co pozostało na sitku po przetarciu wyrzucić. Do
jagód dolać 1-2 szklanki
wody, dosłodzić i postawić ponownie na ogniu.
Mąkę rozprowadzić szklanką
wody i wlać do zupy. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Ewentualnie doprawić
cukrem lub
sokiem z cytryny do smaku. Schłodzić. Podawać z
makaronem,
groszkiem ptysiowym lub grzankami. Jeżeli ktoś lubi - można dodać
śmietanę.