Wykonanie
Polędwiczki wieprzowe są bardzo szybkie w przygotowaniu.
Mięso jest kruche i miękkie. Jeżeli dodamy do nich
suszone owoce, to mamy gwarancję udanego drugiego dania.SKŁADNIKI:1-2
polędwiczki wieprzowekilka suszonych
śliwek kalifornijskich, bez pestekkilka
suszonych morelipowidła śliwkowesól czosnkowa
majeraneksól,
pieprz1-2 łyżki
mąkiolej do smażenia
kostka rosołowakieliszek białego
wytrawnego winaPolędwiczki umyć, osuszyć, pokroić na 3-4 kawałki. Każdy kawałek naciąć pionowo i rozbić przez folię - tak, aby utworzyć równy płat
mięsa.
Mięso posolić, popieprzyć i posypać
majerankiem. Każdy kawałek posmarować 1 łyżeczką powideł, na nich ułożyć
śliwkę i
morelę, zrolować i spiąć wykałaczką. W garnku rozgrzać
olej, obsmażyć roladki, posypać
mąką, dodać
kostkę rosołową i podlać wrzątkiem, przykryć i dusić ok. 15 minut. Do sosu dodać 1-2 łyżki powideł i
wino oraz pozostałe
śliwki i
morele. Dusić kolejne 15 minut. Podawać z kopytkami,
makaronem lub
ryżem i duszonymi
jabłkami.