ßßß Cookit - przepis na ROLADKI WIEPRZOWE ZE ŚLIWKĄ I MORELĄ

ROLADKI WIEPRZOWE ZE ŚLIWKĄ I MORELĄ

nazwa

Wykonanie

Polędwiczki wieprzowe są bardzo szybkie w przygotowaniu. Mięso jest kruche i miękkie. Jeżeli dodamy do nich suszone owoce, to mamy gwarancję udanego drugiego dania.
SKŁADNIKI:
1-2 polędwiczki wieprzowe
kilka suszonych śliwek kalifornijskich, bez pestek
kilka suszonych moreli
powidła śliwkowe
sól czosnkowa
majeranek
sól, pieprz
1-2 łyżki mąki
olej do smażenia
kostka rosołowa
kieliszek białego wytrawnego wina
Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić na 3-4 kawałki. Każdy kawałek naciąć pionowo i rozbić przez folię - tak, aby utworzyć równy płat mięsa. Mięso posolić, popieprzyć i posypać majerankiem. Każdy kawałek posmarować 1 łyżeczką powideł, na nich ułożyć śliwkę i morelę, zrolować i spiąć wykałaczką. W garnku rozgrzać olej, obsmażyć roladki, posypać mąką, dodać kostkę rosołową i podlać wrzątkiem, przykryć i dusić ok. 15 minut. Do sosu dodać 1-2 łyżki powideł i wino oraz pozostałe śliwki i morele. Dusić kolejne 15 minut. Podawać z kopytkami, makaronem lub ryżem i duszonymi jabłkami.
Źródło:http://dobraksiazkakucharska.blogspot.com/2013/12/roladki-wieprzowe-ze-sliwka-i-morela.html