Wykonanie
Polecam prostą, chociaż bardzo efektowną roladę na lekkim
biszkopcie makowym na różne okazje, również na Boże Narodzenie. Rolada będzie lżejsza, jeżeli zamiast masy budyniowej użyjemy
bitej śmietany, trzeba tylko pamiętać, żeby do
śmietany dodać
żelatynę albo
śmietan-fix.SKŁADNIKI:3 - 4
białka1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
makukrem:
budyń waniliowykostka
masła1 1/2 szklanki
mleka3 łyżki
cukrubrzoskwinie z puszkiUbić
białka. Pod koniec ubijania stopniowo dodać
cukier, następnie
mąkę i
mak i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować ciasto i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż ciasto nabierze koloru słomy. Ciasto natychmiast wyjąć z piekarnika, posypać
cukrem i przykryć wilgotną ściereczką. Ciasto zdjąć z blachy, odwracając
spodem do góry. Papier lekko zwilżyć i usunąć z ciasta. Ciasto zrolować razem ze ścierką i pozostawić do ostygnięcia. Delikatnie rozwinąć i usunąć ścierkę.
Budyń ugotować na
mleku, posłodzić i ostudzić.
Masło utrzeć mikserem, ucierając stopniowo dodawać
budyń. 4 połówki
brzoskwini pokroić w paseczki. Masę budyniową wyłożyć na ciasto, na wierzchu ułożyć
brzoskwinie. Roladę ponownie zwinąć. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić (najlepiej kilka godzin) w lodówce. Przed podaniem zdjąć folię i udekorować ciasto
bitą śmietaną i
brzoskwiniami.