Wykonanie
To danie można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko podgrzać i jest gotowiec, albo podawać bezpośrednio po przygotowaniu.SKŁADNIKI:5-6 surowych kotletów
schabowych bez kości (50-60 dag
schabu b/kości)1/2-1 kg
ziemniaków1/2 kg
jabłek do
mięsa (szara reneta, antonówka)20 dag tartego
żółtego sera1-2 ząbki
czosnku lub
sól czosnkowa
majeraneksól,
pieprzolejZiemniaki ugotować i zrobić puree.
Czosnek wycisnąć, rozetrzeć z
majerankiem i
solą i natrzeć rozbite kotlety. Kotlety obsmażyć na patelni z obu stron.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. W naczyniu żaroodpornym ułożyć
ziemniaki, posypać
serem i kotlety - przykryć
jabłkami. Zapiekać ok.30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C.