Wykonanie
Bardzo proste danie, nawet dla początkujących. Można je przygotować z
polędwiczki wieprzowej lub
piersi z kurczaka.SKŁADNIKI:1/2 kg
polędwiczki wieprzowej lub
piersi z kurczakaprzyprawa Gyros (najlepiej Kotanyi)2-3 łyżki
pomidorów pokrojonych w kostkę (np. Pudliszki)
olej do smażenia
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małe paseczki. Dodać 2 łyżki
przyprawy, wymieszać. Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
mięso, obsmażyć ze wszystkich stron, dodać jeszcze 1-2 łyżki
przyprawy, poddusić, dodać
pomidory. Można podlać
wodą.Podawać z
sosem tzatziki (
jogurt naturalny + 1/2
ogórka starta na tarce + wyciśnięty ząbek
czosnku +
sól,
pieprz + 1-2 łyżki
oliwy + ewent.
koperek), frytkami,
ryżem, w
chlebku pita lub tortilli.