Wykonanie
            Dzisiaj 
pora na coś słodkiego, ale zdrowego. Przepis znalazłam na moim ulubionym blogu o słodkościach - mojewypieki.com . Rodzina wypróbowała i polubiła. Robiłam go w różnych wariacjach - zmieniając suszone składniki (np. zamiast 
żurawiny - 
morele, zamiast orzeszków - suszone 
banany itp.). Aktualnie dodaję do składników 
ryż preparowany zamiast orzeszków - wydaje mi się, że dzięki temu batoniki są jakby "lżejsze". Poniżej podaję przepis autentyczny.SKŁADNIKI:1 puszka 
mleka zagęszczonego, słodzonego250 g 
płatków owsianych (nie błyskawicznych)75 g 
wiórków kokosowych100 g 
suszonej żurawiny125 g mieszanki nasion (
słonecznik, 
dynia, 
sezam)125 g niesolonych 
fistaszkówMleko słodzone podgrzać lekko w garnuszku ( nie podgrzewam). W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego 
mleka, dobrze wymieszać.Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę (nie wciskać mocno w dno, ani nie wciskać w ogóle - batony będą zbyt twarde), wyrównać.Piec około 1 godziny w temperaturze 130 stopni C. Po około 15 minutachod wyjęcia pokroić na 16 batoników.
