ßßß
Składniki:- 0,5 l zakwasu z buraków- pęczek botwiny- pęczek kopru- 1 l maślanki- 1 ogórek- pęczek rzodkiewek- pęczek szczypioru- sól- pieprz- cukierSposób przygotowania:Na początku myjemy wszystkie warzywa.Botwinę razem kroimy. Jeśli botwina jest z młodymi burakami, należy je obrać i pokroić w kostkę.Botwinę wraz z burakami wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby woda tylko zakryła botwinę.Zagotowujemy i gotujemy około 15 minut.Całość razem z wodą studzimy(nie odlewamy, bo potem wodę wykorzystamy .Następnie kroimy ogórka i rzodkiewki w kostkę, a także siekamy koper i szczypior.Gdy botwina wystygnie dolewamy do niej maślankę i zakwas buraczany, a następnie dodajemy pokrojone warzywa i posiekany koper i szczypior.Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.Smacznego!
Wpis bierze udział w akcji: