Wykonanie
Nareszcie za oknem mamy wiosnę! Wraz z jej nadejściem zazwyczaj zaczynam zmieniać moje przyzwyczajenia żywieniowe. Zaczynam jeść więcej warzyw,
owoców i lekkich przekąsek.Jednym z takich lekkich dań jest
sałata z
rukolą i
mandarynką z dressingiem z
migdałów.Polecam każdemu zarówno jako dodatek do dań jak i samodzielne danie.

Składniki:- 1 główka
sałaty masłowej- 100 gram
rukoli- 2
mandarynki- 50 ml
oliwy z oliwek- 1 łyżka
miodu- 1 łyżka mielonych
migdałów- sok z 1/2
cytryny- szczypta
soli- 1 ząbek
czosnku- szczypta
pieprzuSposób przygotowania:Do miseczki wlewamy
oliwę, dodajemy łyżkę
miodu, mielone
migdały,
sok z cytryny. Doprawiamy
solą,
pieprzem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.
Sałatę rwiemy na kawałki i razem z
rukolą mieszamy w misce.
Mandarynki obieramy ze skóry, dzielimy na cząstki, a następnie każdą z cząstek obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki.Dodajemy do
sałaty i
rukoli i mieszamy.Przed podaniem polewamy dressingiem.Smacznego!Wpis bierze udział w akcjach: