Przepyszne danie z makaronem domowym . Proste i szybkie, a jednocześnie wykwintne.Składniki:- porcja makaronu dla 2 osób z przepisu na domowy makaron- 2 nieduże gruszki- 100 gr sera gorgonzola(lub inny ser pleśniowy typu gorgonzola)- garść pokruszonych orzechów włoskich- łyżka masła klarowanego- 1 łyżeczka cukru- sól i pieprz do smaku- 50 ml spirytusu lub brandySposób przygotowania:Na początku przygotowujemy makaron.Następnie myjemy, obieramy i kroimy gruszki na kawałki około 1x1 cm.Ser gorgonzola również kroimy w kostkę.Orzechy włoskie lekko kruszymy i prażymy chwilę na rozgrzanej patelni.Na drugiej patelni rozgrzewamy masło. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone gruszki, dosypujemy łyżeczkę cukru i smażymy około 3 minuty cały czas mieszając.Gdy gruszkibędę podsmażone wlewamy na patelnie spirytus lub brandy i natychmiast podpalamy.Gdy ogień zgaśnie na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i dodajemy szczyptę soli.Smażymy mieszając przez około 1 minutę, a następnie dodajemy gorgonzolę.Smażymy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Gdy ser się rozpuści nakładamy nasz makaron na talerze.Makaron posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i uprażonymi orzechami.Smacznego!