Wykonanie
13:06 Jedz Taniej 10 Comments
Nie wiem jak u Was, ale u mnie sesja niechybnie zmierza do końca. Z tego też względu mam nieco więcej czasu na kulinarne eksperymenty. Od dłuższego czasu "chodzą" za mną faszerowane
pieczarki. Prawdę mówiąc robiłem je pierwszy raz i całkowicie na "spontanie", nie przeglądając wcześniej propozycji przygotowania innych blogerów. Miałem jakąś swoją wizję i konsekwentnie dążyłem do jej realizacji. Efekty poniżej :)Potrzebujemy:- 0.8 kg
pieczarek ( najlepiej duże, lepiej się faszeruje )- pół
papryki- 3 plastry
salami- 4
jajka- 2 garście
szpinaku- 3 ząbki
czosnku- pół
cebuli- 1
pomidor- 1/3
kukurydzy- 3 plastry
żółtego seraZ tych składników spokojnie najedzą się przynajmniej 3 - 4 osobyPrzygotowanie:- Zaczynamy od podsmażenia warzyw i
salami. U mnie kolejność przebiegała następująco - najpierw wrzuciłem pokrojone drobno
salami i
cebulkę, następnie dodałem do nich
czosnek, później
paprykę,
szpinak,
pomidora,
kukurydzę i posiekane ugotowane
jajka.
Pomidora proponuję obrać ze skórki ( najłatwiej zalać wrzątkiem i odstawić na 2 - 3 minuty do małego garnka, wtedy skórka powinna zejść bez problemu ).-
Pieczarki obieramy i wycinamy nóżki ze środka. Możemy je użyć do farszu, choć ja akurat tego nie zrobiłem. I tak uważam, że danie jest wystarczająco
pieczarkowe :)- Nasz farsz w tym momencie powinien wyglądać mniej więcej tak :
Ostatni etap przygotowania naszej potrawy to umieszczenie farszu w pieczarkach i przykrycie go odrobiną
żółtego sera.
Pieczarki faszerujemy blaszkami do góry rzecz jasna ;)Nasze danie wstawiamy do piekarnika na kwadrans do piekarnika, na temperaturę 180 stopni. Nasze
pieczarki powinny wyglądać tak:
Potrawa jest gotowa. Mi najbardziej smakowały takie.. niegorące i niezimne zarazem, po prostu ciepłe. Moim zdaniem jest to idealna propozycja na imprezową przekąskę - je się bardzo łatwo i nie trzeba używać sztućców.Szczerze polecam,R.