Wykonanie
Szybkowar dostałam w prezencie już jakiś czas temu. Szczerze mówiąc, wręcz bałam się go użytkować:)Wreszcie się zmobilizowałam, przeczytałam instrukcję, szukałam też przepisów w internecie na dania z szybkowaru. Na pierwszy raz postanowiłam że ugotuję bigos. Był to jeden wielki eksperyment. Zrobiłam wszystko intuicyjnie, na wyczucie. Po 40 minutach gotowania bigos był gotowy.
Kapusta,
mięso i
grzybki mięciutkie. Jestem bardzo zadowolona i już nie
mogę doczekać się kolejnego dania z tego fantastycznego urządzenia!

Składniki500 g
schabu600 g
boczku1 pęto
kiełbasy1 kg
białej kapusty300 g
kapusty kiszonej2
cebule40 g
suszonych grzybówPrzyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,
mieszanka przypraw do bigosu0,5 l
wodyWykonanie
Mięso pokroiłam i wrzuciłam do szybkowaru, podsmażyłam bez tłuszczu, wsypałam
przyprawy, następnie dodałam
cebulę pokrojoną w półksiężyce i połowę poszatkowanej
kapusty oraz odsączoną
kapustę kiszoną, do 2/3 wysokości garnka.
Grzybki zalałam wrzątkiem, miękkie pokroiłam na drobno i dodałam do
kapusty, całość wymieszałam, wlałam
wodę. Na koniec dodałam pozostałą część
kapusty i zamknęłam szybkowar. Bigos gotowałam 40 minut na bardzo małym ogniu.








Opracowała Edyta