ßßß
Składniki(okrągła foremka o średnicy 35 cm)Masa budyniowa Inspiracja40 g mąki pszennej60 g mąki kukurydzianej70 g cukru4 żółtka1/2 l mleka 1.5 %170 g masła2 łyżeczki aromatu waniliowegoMasa Toffi1 puszka skondensowanego mleka słodkiegoMasa jogurtowa400 ml gęstego jogurtu greckiego(lub śmietana słodka 30%)4 łyżki cukru pudruDo tego300 g krakersów solonych1 łyżeczka gorzkiego kakao do udekorowaniaWykonanieMleko skondensowane gotowałam 2 godziny w wodzie, dzień wcześniej. Masa budyniowa: do miksera wrzuciłam żółtka, cukier i aromat. Następnie dodałam obie mąki, lekko podgrzane mleko. Po dokładnym wymieszaniu, masę przełożyłam do garnka i ugotowałam na małym ogniu, odstawiłam do wystygnięcia. Do zimnej masy dodałam masło i zmiksowałam na gładką masę. Masa jogurtowa: Jogurt zmiksowałam razem z cukrem pudrem. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia, ułożyłam krakersy, zakrywając dokładnie całe dno(połamałam na drobniejsze kawałki). Na krakersy wyłożyłam masę budyniową, następnie kolejna warstwa krakersów, na krakersy masa toffi, na toffi ponownie krakersy i masa jogurtowa, na masę jogurtową ułożyłam ostatnią warstwę krakersów a na nie masę budyniową którą posypałam kakao. Torcik smakuje najlepiej następnego dnia.