Wykonanie
Słodkości kuszą mnie z każdej strony i ciężko jest się oprzeć :)Zrobiłam moją wersję ciasta
toffi, w okrągłej foremce. Pozamieniałam kolejność przełożenia mas. Torcik ma odrobinę mniej kalorii ponieważ, słodką
śmietankę zastąpiłam gęstym,
jogurtem greckim..

Składniki(okrągła foremka o średnicy 35 cm)Masa budyniowa Inspiracja40 g
mąki pszennej60 g
mąki kukurydzianej70 g
cukru4
żółtka1/2 l
mleka 1.5 %170 g
masła2 łyżeczki
aromatu waniliowegoMasa
Toffi1 puszka skondensowanego
mleka słodkiegoMasa jogurtowa400 ml gęstego
jogurtu greckiego(lub
śmietana słodka 30%)4 łyżki
cukru pudruDo tego300 g
krakersów solonych1 łyżeczka gorzkiego
kakao do udekorowaniaWykonanie
Mleko skondensowane gotowałam 2 godziny w wodzie, dzień wcześniej. Masa budyniowa: do miksera wrzuciłam
żółtka,
cukier i aromat. Następnie dodałam obie
mąki, lekko podgrzane
mleko. Po dokładnym wymieszaniu, masę przełożyłam do garnka i ugotowałam na małym ogniu, odstawiłam do wystygnięcia. Do zimnej masy dodałam
masło i zmiksowałam na gładką masę. Masa jogurtowa:
Jogurt zmiksowałam razem z
cukrem pudrem. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia, ułożyłam
krakersy, zakrywając dokładnie całe dno(połamałam na drobniejsze kawałki). Na
krakersy wyłożyłam masę budyniową, następnie kolejna warstwa
krakersów, na
krakersy masa
toffi, na
toffi ponownie
krakersy i masa jogurtowa, na masę
jogurtową ułożyłam ostatnią warstwę
krakersów a na nie masę budyniową którą posypałam
kakao. Torcik smakuje najlepiej następnego dnia.



Opracowała Edyta