Wykonanie
Kruche
ciasteczka robi się ekspresow o i są wyśmienite na podwieczorek. Pyszny
maślany smak ciaste k i
marmolada truskawkowa - to jest to co lubię. Podobnie z tego samego ciasta robię spód do szarlotki . Tym razem zamieniłam kilka składników .

Skł adni ki(taka porcja ciasta to około 40
ciastek)2 szklanki
mąki + do podsypania podczas wyrabiania1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru pudru2
żółtka2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki
aromatu migdałowegoD o dekoracji6 łyżek
marmolad y truskawkow ejWykonanieWsypałam do miski
mąkę, miękkie
masło,
cukier,
żółtka,
proszek do pieczenia jogurt i aromat. Wyrobiłam wszystkie składniki podsypując dodatkowo
mąką tak żeby ciasto się nie kleiło. Następnie zawinęłam wyrobione ciasto w folię spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki. Rozgrzałam piekarnik do temperatury 160 st.(mój piekarnik bardzo mocno wypieka). Płaską foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyjęłam ciasto z lodówki i przełożyłam je do dekoratora, który ustawiłam na odpowiedni wzór(kwiatek). Wycisnęłam
ciastka na papier i włożyłam je do piekarnika na około 10 do 12 minut, cały czas zerkając jak się rumienią. Po upieczeniu i wystygnięciu, każde
ciastko udekorowałam na środku
marmoladą .



opracowała Edyta