ßßß Cookit - przepis na OMLET NALEŚNIKOWY Z JEŻYNAMI

OMLET NALEŚNIKOWY Z JEŻYNAMI

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
CIASTO NA 2 ŚREDNIE OMLETY
SZKLANKA MLEKA
1 JAJKO
2 ŻÓŁTKA
2 BIAŁKA
SZKLANKA MĄKI
1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
SZCZYPTA SOLI
1 ŁYŻECZKA MASŁA DO SMAŻENIA
NADZIENIE:
1 DUŻE JABŁKO
SZKLANKA JEŻYN
1 POMARAŃCZA
1/2 SZKLANKI BORÓWEK
ŚWIEŻA MIĘTA DO DEKORACJI
WIÓRKI KOKOSOWE " KRESTO "
WYKONANIE:
DO JEDNEJ MISKI WBIJAMY JAJKO I 2 ŻÓŁTKA I UCIERAMY JE Z CUKREM PUDREM I DODAJEMY MLEKO I MĄKĘ - UCIERAMY NA GŁADKĄ MASĘ.
W DRUGIEJ MISECZCE UBIJAMY BIAŁKA Z SOLĄ NA SZTYWNĄ PIANĘ I DODAJEMY JĄ DO POZOSTAŁEJ MASY - DELIKATNIE ŁĄCZĄC W CAŁOŚĆ.
OBIERAMY JABŁKO I KROIMY GO PLASTERKI. DZIELIMY TAK ŻEBY WYSTARCZYŁO NA DWA OMLETY.
ROZGRZEWAMY PATELNIĘ I ROZPUSZCZAMY MASŁO - WRZUCAMY PLASTERKI JABŁEK I OBSMAŻAMY PRZEZ OKOŁO 1 MINUTĘ.
POŁOWĘ MASY WYLEWAMY NA PATELNIĘ GDZIE SMAŻĄ SIĘ JABŁKA.
OMLET SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
POSYPUJEMY JEŻYNAMI, BORÓWKAMI, POMARAŃCZĄ I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI "KRESTO".
DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ MIĘTĄ.
Źródło:http://pimpmypancakes.blogspot.com/2013/08/omlet-nalesnikowy-z-jezynami.html