Wykonanie
Większość z was na pewno robiła już takie
śledzie, więc nie ma się co rozpisywać i zachwalać ich zalet. Są pyszne, a kto nie robił, koniecznie musi je sobie przygotować:) Polecam!!!

Składniki:1 kg
solonych śledzi2-3
cebule1/2 szklanki
oleju1 słoik
koncentratu pomidorowego4 łyżki
ketchupu pikantnego1/2 szklanki
rodzynekcukiersok z 1/2
cytrynyWykonanie:
Śledzie namaczam, osaczam i kroję w dzwonka.
Rodzynki namaczam w gorącej wodzie, gdy spęcznieją osączam na sicie.
Cebulę kroję w piórka, podsmażam na
oleju, aż się zeszkli. Dodaję koncentrat,
ketchup i
rodzynki, chwilę gotuję. Doprawiam
cukrem i
sokiem z cytryny. Zagotowuję i odstawiam do przestygnięcia. Do letniej zalewy wkładam dzwonka
śledzi, przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam na co najmniej dwa dni w chłodne miejsce.

SMACZNEGO!