Wykonanie
Pyszna, domowa, aromatyczna. Najlepsza jako przystawka. Nigdy wcześniej nie robiłam marynaty jogurtowej, ale teraz na pewno się to zmieni, gdyż sezon grillowy już się rozpoczął i tę marynatę można spokojnie wykorzystać do marynowania
mięsa na grill :)

Składniki:1- 1 1/2 kg
surowej szynkiMarynata:150 ml
jogurtu naturalnego1 łyżka
kminku1 łyżka
curry1 łyżka
soku z cytryny3 ząbki
czosnku1 płaska łyżeczka
brązowego cukru1 łyżka
solipieprzWykonanie:
Szynkę myję, osuszam na ręczniku papierowym i
ostrym nożem wycinam białe włókna.
Jogurt,
kminek,
curry i
sok z cytryny mieszam, doprawiam
solą i
pieprzem i dodaje rozgniecione ząbki
czosnku.
Mięso przekładam do rękawa do pieczenia, zalewam marynatą, dokładnie zawiązuje i wkładam do lodówki na 12 godzin, od czasu do czasu obracając
mięso na druga stronę.Piekarnik nagrzewam do 180°C- 200°C i piekę
mięso przez godzinę, trzymając się zasady 1 kg mięsa=1 godzina pieczenia :)

SMACZNEGO!