Wykonanie
Łazanki z
kapustą-danie o którym kompletnie zapomniałam, a które raz przygotowane, na pewno zagości na dłużej:)
Składniki na łazanki:domowy
makaronSkładniki:1/2 kg
kapusty kiszonej20 dag
pieczarek3
cebule2
marchewki6 łyżek
oliwy z oliweksólpieprzwodaWykonanie:Łazanki przygotowuję tak samo jak
makaron domowy. Wszystkie składniki zgniatam, rozwałkowuję bardzo cienko i kroję w paski szerokości około 2 cm. Układam jeden na drugi i kroję w kwadraty. Wrzucam na wrzącą i osolona
wodę i gotuje od wypłynięcia około 5 minut. Odcedzam na durszlaku i hartuję zimną
wodą.
Kapustę kiszoną najpierw płuczę,
potem drobno kroję,
marchew myję i ścieram na tarce.
Cebulę obieram, kroje w kostkę i podsmażam na rozgrzanej
oliwie.
Pieczarki kroję w plastry, dodaję do
cebuli i duszę przez kilka minut. Następnie dodaję poszatkowaną
kapustę i
marchew, podlewam przegotowaną
wodą i dusze wszystko razem przez co najmniej 30-40 minut, aż
kapusta będzie miękka. Pod koniec doprawiam
solą i
pieprzem, dodaje ugotowany
makaron, mieszam wszystko razem i podaję na gorąco.
SMACZNEGO!