Wykonanie
Kaszę jaglaną uwielbiam odkąd tylko sięgam pamięcią, ale jak to w życiu bywa czasami zapominamy o pewnych potrawach na dłuższy okres czasu. Pierogi z
kaszą są przepyszne i do tego
kasza ma same zalety, np: nie zawiera glutenu i można spokojnie podawać ją przy alergiach. Poza tym jest smaczna (przynajmniej dla mnie i moich
bliskich) dlatego właśnie wraca do łask i to nie tylko w moim domu.

Składniki:ciasto na pierogiFarsz:1.5 szklanki
kaszy jaglanej500 gram
białego serasólcukierDo polania:
śmietana 18%Wykonanie:
Mąkę i
sól,
olej i gorącą
wodę miksuję. Ciasto wykładam na blat i zagniatam, w razie potrzeby podsypując
mąką. Rozwałkowuję na placek grubości ok 1/2 cm i szklanką wycinam krążki.
Kaszę wsypuję na wrzącą i osoloną
wodę i gotuję do miękkości, odcedzam i odstawiam by wystygła. Zimną łączę z
białym serem, który uprzednio rozgniatam widelcem. Można dodać posiekaną
miętę do farszu, o ile ktoś lubi :) Doprawiam do smaku
solą i
cukrem. Farszem nadziewam krążki, składam na pół i zlepiam brzegi dokładnie dociskając je do siebie. Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą i lekko osoloną
wodę, i gotuję 3-5 min, od wypłynięcia. Wyjmuję łyżką cedzakową i odstawiam by obeschły z
wodyNa patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam pierogi na rumiano z obu stron. Wykładam na talerz i polewam
śmietaną. Ewentualnie można posypać po wierzchu
cukrem, aczkolwiek ja używam odrobiny
soli do
śmietany.

SMACZNEGO!