ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na słodko

Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na słodko

nazwa

Wykonanie

Kaszę jaglaną uwielbiam odkąd tylko sięgam pamięcią, ale jak to w życiu bywa czasami zapominamy o pewnych potrawach na dłuższy okres czasu. Pierogi z kaszą są przepyszne i do tego kasza ma same zalety, np: nie zawiera glutenu i można spokojnie podawać ją przy alergiach. Poza tym jest smaczna (przynajmniej dla mnie i moich bliskich) dlatego właśnie wraca do łask i to nie tylko w moim domu.
Składniki:
ciasto na pierogi
Farsz:
1.5 szklanki kaszy jaglanej
500 gram białego sera
sól
cukier
Do polania:
śmietana 18%
Wykonanie:
Mąkę i sól, olej i gorącą wodę miksuję. Ciasto wykładam na blat i zagniatam, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkowuję na placek grubości ok 1/2 cm i szklanką wycinam krążki.
Kaszę wsypuję na wrzącą i osoloną wodę i gotuję do miękkości, odcedzam i odstawiam by wystygła. Zimną łączę z białym serem, który uprzednio rozgniatam widelcem. Można dodać posiekaną miętę do farszu, o ile ktoś lubi :) Doprawiam do smaku solą i cukrem. Farszem nadziewam krążki, składam na pół i zlepiam brzegi dokładnie dociskając je do siebie. Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą i lekko osoloną wodę, i gotuję 3-5 min, od wypłynięcia. Wyjmuję łyżką cedzakową i odstawiam by obeschły z wody
Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam pierogi na rumiano z obu stron. Wykładam na talerz i polewam śmietaną. Ewentualnie można posypać po wierzchu cukrem, aczkolwiek ja używam odrobiny soli do śmietany.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2013/12/pierogi-z-kasza-jaglana-i-twarogiem-na.html