Wykonanie
Dostałam od znajomych trochę
pomidorów, które były tak pięknie dojrzałe, że aż przejrzałe. Wiadomo,że nie poleżą zbyt długo i trzeba je jakoś wykorzystać. Przejrzałam neta i znalazłam przepis na
sos pomidorowy z
cukinią :) A także książkę Siostry Anastazji pt;,,153
Przetwory i Dania
Mięsna". I znalazłam, a jakże;
sos pomidorowy i
sos pomidorowo-jarzynowy. Wszystkie sosy wyszły pyszne i nawet wypróbowałam jeden z nich jako dodatek do zupy pomidorowej. Palce lizać, taka pyszna!! Polecam.A teraz przepis na
sos pomidorowy:D
Składniki:1 kg bardzo dojrzałych
pomidorów2
cebule3-4 ząbki
czosnku2-3 łyżki
cukru1 płaska łyżka
soli1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu1/2 łyżeczki mielonego
cynamonukilka
goździków1/2 łyżeczki mielonej
papryki ostrej1 łyżeczka mielonej
papryki słodkiej1 łyżka
octuWykonanie:
Pomidory,
czosnek i
cebule oczyszczam, wrzucam do malaksera i siekam. Dodaję pozostałe składniki i gotuję na wolnym ogniu przez ok 1 1/2 godz. Sosu powinno zostać połowę. W razie potrzeby doprawiam jeszcze raz. Blenderem miksuję na gładką masę( można przetrzeć przez sito) Przelewam do słoików po
koncentracie pomidorowym i pasteryzuję 10-15 min.SMACZNEGO!