Wykonanie

Miało być na słono, jak zwykle jest na słodko. Chyba muszę przestać się oszukiwać, że przerzucę się na posty inne niż deserowe. Dziś coś przepysznego. Nie przesadzam. Takiego ciasta dawno nie
jadłam. Zmodyfikowałam przepis z Kwestii Smaku i wyszło fantastycznie! Przygotowanie zajmuje nam około 45 minut i nie wymaga piekarnika. Nasze składniki to:2 duże opakowania Oreo (takie po 176g)75 g
masła2
torebki budyniu
waniliowego750 ml
mleka3
banany400 ml
śmietany 36% (dwa kubeczki)
polewa czekoladowa1/4 szklanki
cukru pudrusos
czekoladowy2
śmietan fixyZaczynamy od zrobienia budyniu według wskazówek z opakowania. Następnie odstawiamy go do ostudzenia. Roztapiamy
masło i także odstawiamy aż stanie się całkowicie zimne.Oreo kruszymy i wsypujemy do rozdrabniacza kuchennego, w którym mielimy je na na proszek. Jeżeli nie posiadamy takiego przyrządu, to zawijamy
ciasteczka w szmatkę i rozbijamy je tłuczkiem do ciasta. Następnie mieszamy z ostudzonym
masłem i mieszamy aż do połączenia się składników. Masę wykładamy na naszą blaszkę, formujemy z niej spód ciasta i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Banany kroimy w plasterki. Jeżeli zależy nam na tym, by nie zbrązowiały, to możemy je skroplić
cytryną. Ja jednak tego nie robię, zwłaszcza, że i tak zostaną przykryte kremem. Wyjmujemy blaszkę z lodówki i wylewamy na nią ostudzony
budyń, a na nim gęsto układamy plasterki
bananów. Delikatnie dociskami i ponownie wkładamy do lodówki na czas robienia
bitej śmietany.Wsypujemy
cukier puder do szklanki, dodajemy do niego
śmietan fixy i mieszamy.
Śmietany wlewamy do naczynia i miksujemy przez ok. 5 minut. Następnie dosypujemy puder z
fixami, miksujemy aż masa stanie się całkowicie sztywna.Wyjmujemy ciasto z lodówki, nakładamy na wierzch
śmietanę i delikatnie polewamy sosem
czekoladowym. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, pokojowa temperatura grozi mu rozpłynięciem, a taka pyszność na to nie zasługuje!Smacznego!



