ßßß Cookit - przepis na Ziołowa polędwica wieprzowa w sosie własnym

Ziołowa polędwica wieprzowa w sosie własnym

nazwa

Wykonanie

Sos własny był i to sporo, ale robiąc dla Was zdjęcia pieczonego w trakcie mięsa, po 30 minutach wyjęłam je dla pokazania jak wygląda i cały sos wyleciał do naczynia żaroodpornego :(
Ale uwierzyć musicie - sos się robi! Można nim polać potem ziemniaki lub kaszę :)
Polędwica jest pieczona bez grama tłuszczu, bez bulionu i wychodzi wspaniale soczysta! Tylko trzeba ją bardzo szczelnie owinąć folią aluminiową.
Składniki:
1 polędwica wieprzowa
Zioła suszone (płaska łyżeczka):
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka otartej bazylii
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
szczypta soli
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy ziołami. Wkładamy do lodówki na 1-1,5 godziny
Piecyk nagrzewamy do 190 stopni C
Mięso szczelnie owijamy w folię aluminiową tak, żeby tworzący się sos podczas pieczenia nie "uciekł". Wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Mięso umieszczamy w taki sposób, aby brzeg folii był na górze, nie na dole. Ja będzie na dole jest ryzyko, że sos wycieknie
Polędwica po 30 minutach wygląda tak...
Mięso pieczemy ok. 1,5 godziny
Podajemy z ziemniakami, kaszą jaglaną, kuskus lub gryczaną
Mniam, mniam :)
Smacznego! :)
W myśl akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2015/02/zioowa-poledwica-wieprzowa-w-sosie.html