ßßß Cookit - przepis na Beza Pavlovej

Beza Pavlovej

nazwa

Wykonanie

Bezę robiłam już wiele razy, ale nigdy nie wyszła mi tak, jak powinna.
Zachciało mi się spróbować po raz kolejny po tym, gdy poszłam do Tchibo w swoje urodziny:) i dostałam od sklepu prezent w postaci takiej właśnie bezy. Tylko tamta miała żurawinę. A ja chciałam mieć ze świeżymi owocami. Niestety borówek w sklepie nie było (a taką sobie wymyśliłam do upieczenia), więc zrobiłam z bananem i gruszką. Pavlovą podzieliłam na dwie części. Jedna była właśnie z owocami. Druga połowa była z czekoladą, bo tak chciała moja córka :)
Składniki:
6 białek
300 gramów cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
3 opakowania małej śmietany kremówki (36%)
3 śmietan-fixy
świeże owoce sezonowe (najładniej będą wyglądały kolorowe, np. borówki, truskawki)
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru - ubijać cały czas. Białka powinny być tak ubite, żeby nie wyleciały z miski, gdy się ją przekręci do góry nogami. Na sam koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu. Zmiksować
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg (ja odrysowałam od talerza do drugiego dania). Wyłożyć na niego masę białkową i uformować coś na wzór miski: boki wysokie a środek głęboki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C
Włożyć bezę do piecyka i zmniejszyć temperaturę do 130 stopni C. Piec 1,5 godziny
Studzić w uchylonym piekarniku
Wystudzoną bezę przełożyć na paterę i środek wyłożyć bitą śmietaną
Udekorować świeżymi owocami sezonowymi. Najlepiej kolorowymi, których ja, niestety nie miałam. Polać czekoladą, jeśli ktoś lubi takie słodkości :)
Osobiście uważam, że z czekoladą jest za słodkie, ale dzieci czekoladę mogą jeść w takich ilościach, że niejednego dorosłego by zemdliło :D
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2014/11/beza-pavlovej.html