Wykonanie
Pora wymienić opony na zimowe :DPrzepis wyskrobałam na jednej z grup kulinarnych. Właścicielka pisała, że smaży z niego od ponad 10 lat więc przepis jest sprawdzony. Musiałam wypróbować. Nie żałuję.Ten przepis to naprawdę mistrzostwo świata! Wzięłam się za smażenie koło 20 . 30, a o 21 było już po wszystkim :)Zmniejszyłam składniki proporcjonalnie o połowę, ale podaję ilość taką, jaka była w przepisie.Na pewno jeszcze je zrobię nie raz. Bomba!
Składniki:300 gramów
twarogu - ja dałam
waniliowy z wiaderka600 gramów
mąki12 łyżek
oleju12 łyżek
mleka1
proszek do pieczenia150 gramów
cukrucukier puder do posypania
olej do smażenia - ilość w zależności od garnka, trzeba smażyć w głębokim
olejuWszystkie składniki zagnieść. Ja najpierw wymieszałam łyżką w misce...
...
potem posypałam blat
mąką i ugniotłamRozwałkować na grubość ok. 2 cm (u mnie były troszeczkę cieńsze, ale podczas smażenia sporo urosły)
Wykrawać szklanką oponki - środki kieliszkiem
Piec w gorącym, głębokim
oleju na złoty kolor, na średnim ogniu (przewracać - jeśli jest taka potrzeba, ja tego nie robiłam)
Odsączyć na papierowym ręczniku
Gdy wystygną - posypać
cukrem pudremSmacznego! :)