Wykonanie
Ciasto robi się dokładnie tak, jak na
drożdżowe z różyczek . Z tego ciasta powstaje
chałka, która rewelacyjnie nadaje się do
dżemu, domowej roboty oczywiście :),
konfitury z
pomarańczy lub
marmolady, na śniadanie lub na kolację. Moja córka wcinała z Nutellą. Myślę, z
miodem tez będzie ekstra.Po prostu pycha!Z podanych składników wychodzą trzy
chałki.


Składniki:250 ml
mleka + 2 łyżki
mleka do posmarowania wierzchu8 gramów
drożdży instant (jedno opakowanie)500 gramów
mąki75 gramów
cukru100 gramów
masła (ja użyłam
margaryny Kasi)1
jajko + 1
jajko do posmarowania wierzchu
Masło stopić na małym ogniu - wystudzićPodgrzać
mleko (niezbyt mocno - chodzi o to, żeby nie było prosto z lodówki)
Mąkę,
cukier,
mleko, stopioną
margarynę i ciepłe
mleko umieścić w malakserze (lub zagnieść w misce). W malakserze mieszamy składniki 1,5 minuty na najwyższych obrotachPrzykryć i odstawić około 30 minut w ciepłym miejscuNastawić piecyk na 180 stopni CNastępnie, na jedną
chałkę, dzielimy ciasto na sześć części, z których robimy ruloniki

Łączymy ruloniki na górze i rozkładamy je jak najszerzej, aby na środku było dużo wolnego miejsca

Następnie bierzemy, za każdym razem, skrajne ruloniki, lewy oraz prawy i krzyżując układamy w środku z założeniem, że np. za każdym razem prawy rulon idzie pod spód


Pleciemy tak wszystkie ruloniki aż do końca i sklejamy je

Łączymy
jajko z dwiema łyżkami
mleka i smarujemy wierzch
chałki

Pieczemy 25 minutPodajemy z
dżemem domowej roboty (mój jest malinowy)





Smacznego! :)