ßßß Cookit - przepis na Chałka do dżemu

Chałka do dżemu

nazwa

Wykonanie

Ciasto robi się dokładnie tak, jak na drożdżowe z różyczek . Z tego ciasta powstaje chałka, która rewelacyjnie nadaje się do dżemu, domowej roboty oczywiście :), konfitury z pomarańczy lub marmolady, na śniadanie lub na kolację. Moja córka wcinała z Nutellą. Myślę, z miodem tez będzie ekstra.
Po prostu pycha!
Z podanych składników wychodzą trzy chałki.
Składniki:
250 ml mleka + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu
8 gramów drożdży instant (jedno opakowanie)
500 gramów mąki
75 gramów cukru
100 gramów masła (ja użyłam margaryny Kasi)
1 jajko + 1 jajko do posmarowania wierzchu
Masło stopić na małym ogniu - wystudzić
Podgrzać mleko (niezbyt mocno - chodzi o to, żeby nie było prosto z lodówki)
Mąkę, cukier, mleko, stopioną margarynę i ciepłe mleko umieścić w malakserze (lub zagnieść w misce). W malakserze mieszamy składniki 1,5 minuty na najwyższych obrotach
Przykryć i odstawić około 30 minut w ciepłym miejscu
Nastawić piecyk na 180 stopni C
Następnie, na jedną chałkę, dzielimy ciasto na sześć części, z których robimy ruloniki
Łączymy ruloniki na górze i rozkładamy je jak najszerzej, aby na środku było dużo wolnego miejsca
Następnie bierzemy, za każdym razem, skrajne ruloniki, lewy oraz prawy i krzyżując układamy w środku z założeniem, że np. za każdym razem prawy rulon idzie pod spód
Pleciemy tak wszystkie ruloniki aż do końca i sklejamy je
Łączymy jajko z dwiema łyżkami mleka i smarujemy wierzch chałki
Pieczemy 25 minut
Podajemy z dżemem domowej roboty (mój jest malinowy)
Smacznego! :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2014/10/chaka-do-dzemu.html