ßßß

Składniki:1 szklanka płatków błyskawicznych jęczmiennych owsianych, pełnoziarnistych2 szklanki mąki pszennej razowej100 ml oleju rzepakowego1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczeniakilka kropel esencji waniliowej lub 1 łyżeczka cukru waniliowego1 szczypta soli4 łyżki miodu naturalnego (ja miałam sztuczny)Piecyk nastawić na 180 stopni CW malakserze olej utrzeć z miodemMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać przesiane otręby z mąki. PosolićDo oleju dodać jajko, wanilię i wymieszaćDodać mąkę i płatki jęczmienne - wszystko zmiksować, ale nie za bardzo. Ciasto ma się lepić, ale łatwo odchodzić od dłoni.W oryginalnym przepisie ciasto się wałkuje, ale ja tego nie robiłam. Aby zaoszczędzić na czasie nabierałam masę łyżeczką, lepiłam niewielkie kulki, a następnie delikatnie je spłaszczałam.Ciasteczka układać na blaszce i piec ok. 13 minut


Smacznego :)