Wykonanie
Blog trochę się zakurzył, ale pojechałam z dziećmi na zieloną szkołę i wróciłam z anginą :( Dochodzę jednak powoli do siebie i nadrabiam :)Publikuję przepis na
kurczaka miodowo-
cytrynowego. 30 minut i danie gotowe :)


Składniki:4
filety z piersi kurczaka (ok. 250 g każdy)2 łyżki płynnego
miodu1 łyżka ciemnego
sosu sojowego (można spokojnie pominąć)1 łyżka startej na drobnej tarce
skórki cytryny1 łyżka
soku z cytrynysólpieprzZ
mięsa odkroić widoczny tłuszcz i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli obawiamy się, że piersi się nie usmażą, możemy je trochę utłuc tłuczkiem, ale niewiele!W miseczce rozmieszać
miód,
sos sojowy, startą skórkę i
sok z cytryny,
sól i
pieprz
Obtoczyć filety w marynacie i smażyć na patelni grillowej lub teflonowej bez dodatku tłuszczu. Marynata jest na tyle mokra, że tłuszcz jest po prostu niepotrzebny

Podałam z
marchewką i
kaszą gryczaną.




Smacznego i na zdrowie :)W myśl akcji: