ßßß

Składniki:1 pęczek białych szparagów1 marchewkakawałek pora3 pałki kurczaka2 łyżki śmietany 12%2 łyżki mąki pszennej300 ml wywaru drobiowegopieprzsól
Najpierw szparagi: umyć i oderwać zdrewniałe końce (łapiemy szparaga "w pół" i delikatnie zginamy. Złamie się dokładnie w miejscu, w którym jest zdrewniały)Gotujemy szparagi na parze przez 8 minut po przykryciem
Marchewkę myjemy i kroimy w plasterkiPor kroimy w piórka
Kurczaka myjemy, zdejmujemy skórę i nacieramy solą i pieprzemNagrzewamy piekarnik do 200 stopni CMięso przekładamy do naczynia żaroodpornego...
... dodajemy por, marchewkę i układamy szparagi
Do szklanki przekładamy śmietanę, zalewamy gorącym wywarem drobiowym i mieszamy. Następnie dajemy mąkę i wszystko mieszamy sprężynką do dokładnego połączenia składnikówSosem zalewamy mięso i warzywa
Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piecyka na jedną godzinęPo tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 1/2 godziny bez przykryciaMożna podać z ulubioną sałatką. U mnie sałata lodowa z sosem Vinegrette (coś nie mogę ustąpić tej sałacie) :D


Smacznego :)W myśl akcji: