Wykonanie
Dawno
kurczaka nie robiłam. Kupiłam białe
szparagi i stwierdziłam, że połączę je z
kurczakiem i sosem
śmietanowym. Do tego
sałatka i obiad "jak się masz"! :)
Szparagi są bardzo zdrowe - zawierają witaminę C, witaminę E, β-karoten, które korzystnie wpływają na skórę. Poza tym są źródłem m.in. magnezu, dzięki któremu nauka lepiej wchodzi do głowy :D


Składniki:1 pęczek białych
szparagów1
marchewkakawałek
pora3 pałki
kurczaka2 łyżki
śmietany 12%2 łyżki
mąki pszennej300 ml
wywaru drobiowegopieprzsól
Najpierw
szparagi: umyć i oderwać zdrewniałe końce (łapiemy
szparaga "w pół" i delikatnie zginamy. Złamie się dokładnie w miejscu, w którym jest zdrewniały)Gotujemy
szparagi na parze przez 8 minut po przykryciem

Marchewkę myjemy i kroimy w plasterki
Por kroimy w piórka
Kurczaka myjemy, zdejmujemy skórę i nacieramy
solą i
pieprzemNagrzewamy piekarnik do 200 stopni C
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego...

... dodajemy
por,
marchewkę i układamy
szparagi
Do szklanki przekładamy
śmietanę, zalewamy gorącym
wywarem drobiowym i mieszamy. Następnie dajemy
mąkę i wszystko mieszamy sprężynką do dokładnego połączenia składnikówSosem zalewamy
mięso i warzywa

Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piecyka na jedną godzinęPo tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 1/2 godziny bez przykryciaMożna podać z ulubioną
sałatką. U mnie
sałata lodowa z sosem Vinegrette (coś nie
mogę ustąpić tej sałacie) :D




Smacznego :)W myśl akcji: