Wykonanie
Od jakiegoś czasu mam większa ochotę na
drób. Zostały mi dwie pałki
kurczaka. Z drugiej strony nie miałam ochoty na
ziemniaki, więc stwierdziłam, że użyję
ryż. Do tego jedna
marchewka i kawałek zielonej części
pora.
Ryż, podlany
bulionem warzywnym obudził we mnie smak dzieciństwa - smakował tak, jak robiła go moja babcia :) Pychota!I to, co mi się jeszcze podoba w tym przepisie to fakt, że danie robi się samo. Jest to więc fajny przepis dla osób, które nie mają czasu, żeby stać nad kuchenka i mieszać cokolwiek w czymkolwiek :D

Składniki:1/2 litra
bulionu warzywnego1 nieduża
marchewkaok. 10 cm zielonej części
poraprzyprawa do kurczaka4-5 pałek
kurczaka (ja miałam tylko dwie, ale podana ilość składników spokojnie wystarczy na 5 sztuk)2 szklanki
ryżuNagrzać piecyk na 200 stopni CSurowy
ryż przesypać do naczynia żaroodpornego i zalać ciepłym
bulionemMarchewkę pokroić w plasterki, a
por w piórkaPałki
kurczaka natrzeć
przyprawą do kurczaka. Nie dodawałam już
soli i
pieprzu, użyłam tylko tej
przyprawy)Dodać pokrojone warzywa


Wstawić danie do piekarnika i piec ok. 45 minut. Można dłużej, ale
ryż może się rozgotować. Akurat w tym daniu mi to nie przeszkadzało, a piekłam godzinę. Wydaje mi się jednak, że 45 minut wystarczy - sprawdźcie według siebie :)


Podałam z
kiszonym ogórkiem domowej roboty :)Smacznego :)W myśl akcji: