ßßß Cookit - przepis na Tajine z polędwicy wieprzowej w warzywach

Tajine z polędwicy wieprzowej w warzywach

nazwa

Wykonanie

Kolejny tajine. Drugi po warzywnym :) Tym razem - mięsny. Jest to polędwica wieprzowa z selerem i marchewką. Dodałam do tego suszoną śliwkę, którą bardzo lubię, a na którą jakoś nie miałam pomysłu. Wykorzystałam ją więc do tajine'a z polędwicy. Ugotowałam do tego brązowy ryż i zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej, czerwonej cebulki i jabłka całość polałam oliwą (możecie też zrobić tę: surówkę z pekińskiej kapusty). Po prostu uwielbiam warzywa! :) Tych nigdy za dużo, a dzięki nim miałam lekki obiad: tajine, warzywa, surówka... Czego chcieć więcej? :D
Składniki na 1 porcję:
1 mały seler (lub pół większego)
1 mała marchewka (lub pół większej)
50 gramów suszonej śliwki
1/3 łyżeczki przyprawy Ras El Hanout
1 szczypta słodkiej czerwonej, mielonej papryki
1 szczypta mielonego imbiru
1 łyżka oleju (ja akurat miałam sojowy i takiego użyłam)
Polędwicę oczyścić z ewentualnych błonek, opłukać i odłożyć troszkę tłuszczu (troszkę, naprawdę ma być mało). Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie w paseczki
Przyprawić Ras El Hanout, papryką i imbirem, skropić olejem - dokładnie wymieszać
Seler i marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki
Suszone śliwki przekroić na pół
Talerz od tajine smarujemy odłożonym tłuszczem z polędwicy. Ja na dno ułożyłam kawałki tłuszczu, nie wyrzucałam ich
Wykładamy warstwami najpierw seler, potem marchewkę...
... następnie pokrojone w połówki suszone śliwki...
... a na wierzch polędwicę
Jeśli chcemy zjeść tajine z brązowym ryżem, to musimy go zacząć gotować na 30 minut przed zrobieniem polędwicy, ponieważ brązowy ryż gotuje się 35 minut
Na najmniejszy palnik kładziemy płytkę, na nim ustawiamy talerz od tajine i przykrywamy kominem. Zapalamy gaz i od samego początku, na najmniejszym płomieniu zaczynamy dusić danie. Musicie pamiętać, że NIE WOLNO (!) stawiać naczynia tajine bezpośrednio na ogniu! Pamiętajcie również, że NIE WOLNO (!) dusić na dużym, a nawet średnim płomieniu! Tajine to naczynie bardzo wrażliwe na temperatury. Jeśli się nie zastosujecie do tych dwóch wskazówek tajine Wam pęknie, zniszczy się, a szkoda przecież... (przy okazji wstępu do tajine, pisałam, jak należy korzystać z tego naczynia - zerknijcie, może warto sobie przypomnieć)
Dusimy 60 minut. Po 30 minutach zaglądamy do środka i delikatnie mieszamy, nie psując warstw warzyw i mięsa, które ułożyliśmy. Po kolejnych 15 minutach, znowu delikatnie przemieszać, żeby się nie przypaliło i nie przykleiło. Na 10 minut przed końcem wyłączamy gaz i zostawiamy, aby danie doszło. W tym czasie można zrobić surówkę :)
Najpierw wykładamy ugotowany ryż, a na nim nasz tajine
Na zdrowie! :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/12/tajine-z-poledwicy-wieprzowej-w.html