ßßß Cookit - przepis na Potrawka na kanapki z kurczaka i mięsa wieprzowo-wołowego - szynkowar

Potrawka na kanapki z kurczaka i mięsa wieprzowo-wołowego - szynkowar

nazwa

Wykonanie

Niedawno uruchamiałam zakładkę tajine, w której będzie można znaleźć dania przygotowane w naczyniu tajine .
A dzisiaj uruchamiam nową zakładkę - szynkowar, w której będzie można znaleźć przepisy na wędlinę domowej roboty :)
Dzisiaj podaję pierwszy przepis na potrawkę z piersi kurczaka i mięsa mielonego - wieprzowo-wołowego.
Jeśli korzystamy z szynkowara pierwszy raz po zakupie, musimy go dokładnie umyć gorącą, bieżącą wodą i wytrzeć do sucha. Następnie bierzemy się za pracę :)
Składniki na 0 , 5 kg gotowego wyrobu:
1 pierś z kurczaka
400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki
2 płaskie łyżki majeranku
1 płaska łyżka pieprzu
sól
Zagotowujemy wodę w dużym garnku (w zależności od tego, jaki posiadamy szynkowar). U mnie garnek bardziej wysoki niż szeroki
Pierś oczyszczamy z błonek, myjemy i kroimy w małe kawałki
Mięso mielone przekładamy do miski i dokładamy do niego pokrojonego kurczaka. Wszystko dokładnie przyprawiamy, mieszamy i przekładamy do woreczka
Woreczek z mięsem przekładamy do szynkowara, zamykamy go i wkładamy do garnka z wodą. Parzymy na małym ogniu 2h: temperatura wody 95 stopni C, temperatura mięsa w czasie parzenia 70-85 stopni C
Wyjmujemy szynkowar i studzimy (teraz jest taka pora roku, że ja wystawiłam szynkowar na balkon)
Po wystudzeniu wkładamy szynkowar do lodówki na kilka godzin (ja włożyłam na cała noc, na ok. 7h)
Wyjmujemy szynkowar z lodówki i wyciągamy z niego naszą wędlinę
Smacznego i na zdrowie :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/12/potrawka-z-kurczaka-i-miesa-wieprzowo.html