ßßß


Składniki na 0 , 5 kg gotowego wyrobu:1 pierś z kurczaka400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki2 płaskie łyżki majeranku1 płaska łyżka pieprzusólZagotowujemy wodę w dużym garnku (w zależności od tego, jaki posiadamy szynkowar). U mnie garnek bardziej wysoki niż szerokiPierś oczyszczamy z błonek, myjemy i kroimy w małe kawałki
Mięso mielone przekładamy do miski i dokładamy do niego pokrojonego kurczaka. Wszystko dokładnie przyprawiamy, mieszamy i przekładamy do woreczka
Woreczek z mięsem przekładamy do szynkowara, zamykamy go i wkładamy do garnka z wodą. Parzymy na małym ogniu 2h: temperatura wody 95 stopni C, temperatura mięsa w czasie parzenia 70-85 stopni C
Wyjmujemy szynkowar i studzimy (teraz jest taka pora roku, że ja wystawiłam szynkowar na balkon)Po wystudzeniu wkładamy szynkowar do lodówki na kilka godzin (ja włożyłam na cała noc, na ok. 7h)Wyjmujemy szynkowar z lodówki i wyciągamy z niego naszą wędlinę



Smacznego i na zdrowie :)