Wykonanie
Niedawno uruchamiałam zakładkę tajine, w której będzie można znaleźć dania przygotowane w naczyniu tajine .A dzisiaj uruchamiam nową zakładkę -
szynkowar, w której będzie można znaleźć przepisy na
wędlinę domowej roboty :)Dzisiaj podaję pierwszy przepis na potrawkę
z piersi kurczaka i
mięsa mielonego - wieprzowo-wołowego.Jeśli korzystamy z
szynkowara pierwszy raz po zakupie, musimy go dokładnie umyć gorącą, bieżącą
wodą i wytrzeć do sucha. Następnie bierzemy się za pracę :)



Składniki na 0 , 5 kg gotowego wyrobu:1
pierś z kurczaka400 gramów
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 płaska łyżka słodkiej, mielonej,
czerwonej papryki2 płaskie łyżki
majeranku1 płaska łyżka
pieprzusólZagotowujemy
wodę w dużym garnku (w zależności od tego, jaki posiadamy
szynkowar). U mnie garnek bardziej wysoki niż szerokiPierś oczyszczamy z błonek, myjemy i kroimy w małe kawałki
Mięso mielone przekładamy do miski i dokładamy do niego pokrojonego
kurczaka. Wszystko dokładnie przyprawiamy, mieszamy i przekładamy do woreczka


Woreczek z
mięsem przekładamy do
szynkowara, zamykamy go i wkładamy do garnka z
wodą. Parzymy na małym ogniu 2h: temperatura
wody 95 stopni C, temperatura
mięsa w czasie parzenia 70-85 stopni C


Wyjmujemy
szynkowar i studzimy (teraz jest taka
pora roku, że ja wystawiłam
szynkowar na balkon)Po wystudzeniu wkładamy
szynkowar do lodówki na kilka godzin (ja włożyłam na cała noc, na ok. 7h)Wyjmujemy
szynkowar z lodówki i wyciągamy z niego naszą
wędlinę




Smacznego i na zdrowie :)