ßßß

Składniki:1/2 kg mąki2 jajka70 gramów cukru1 szklanka mleka + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta z wierzchu30 gramów margaryny (u mnie Kasia)30 gramów świeżych drożdży500 gramów masy makowej (u mnie kupna z rodzynkami i skórką pomarańczową)
Margarynę roztopić i ostudzićDrożdże rozpuścić w ciepłym mlekuW misce wymieszać mąkę i cukier, dodać jajka, drożdże z mlekiem i stopioną margarynęDrewniana łyżką wymieszać dobrze składniki, a potem ugnieść miękkie ciasto od czasu do czasu ręce polewając olejem (wówczas ciasto nie będzie się kleiło do rąk)Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut
Następnie ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na blacie podsypanym mąką tworząc okrągłe plackiPiecyk nagrzać do 180 stopni CFormę na tartę posmarować margaryną i wysypać mąką. Ułożyć pierwszy placek i wyłożyć na niego porcję masy makowej. Ułożyć na masę drugi placek i wyłożyć na niego masę. Następnie trzeci, wyłożyć masę i przykryć całość czwartym plackiem
Teraz najprzyjemniejsza część :) Na środku, np. kieliszkiem, zaznaczamy sobie środek ciasta
Nożem dzielimy nasze ciasto na 12 części nie przecinając na środku naszego kółeczka po kieliszku
Łapiemy obiema rękami sąsiadujące trójkąty i skręcamy oba jednocześnie do siebie. Robimy dwa obroty (lewa ręka skręca dwukrotnie w prawo, prawa - dwukrotnie w lewo)
Powtarzamy czynność z pozostałymi 10 trójkątamiCiasto smarujemy z wierzchu mlekiem
Pieczemy 20 minut (termoobieg), a po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy ciasto w środku przy zamkniętych drzwiczkach jeszcze przez 5 minut
Można z wierzchu polać lukrem, ale ja tego nie robiłam

Smacznego! :)W myśla akcji: