Wykonanie
Kolejny przepis z francuskiej strony. Ciasto pocięte, powywijane na wszystkie strony :) Bardzo przyjemnie się je robiło. Tym bardziej, że ciekawa byłam efektu końcowego. Myślę, że może robić za następcę klasycznego ciasta z
makiem na święta Bożego Narodzenia ;)


Składniki:1/2 kg
mąki2
jajka70 gramów
cukru1 szklanka
mleka + 1 łyżka
mleka do posmarowania ciasta z wierzchu30 gramów
margaryny (u mnie
Kasia)30 gramów świeżych
drożdży500 gramów masy makowej (u mnie kupna z
rodzynkami i
skórką pomarańczową)
Margarynę roztopić i ostudzić
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mlekuW misce wymieszać
mąkę i
cukier, dodać
jajka,
drożdże z
mlekiem i stopioną
margarynęDrewniana łyżką wymieszać dobrze składniki, a
potem ugnieść miękkie ciasto od czasu do czasu ręce polewając
olejem (wówczas ciasto nie będzie się kleiło do rąk)Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut

Następnie ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na blacie podsypanym
mąką tworząc okrągłe plackiPiecyk nagrzać do 180 stopni CFormę na tartę posmarować
margaryną i wysypać
mąką. Ułożyć pierwszy placek i wyłożyć na niego porcję masy makowej. Ułożyć na masę drugi placek i wyłożyć na niego masę. Następnie trzeci, wyłożyć masę i przykryć całość czwartym plackiem

Teraz najprzyjemniejsza część :) Na środku, np. kieliszkiem, zaznaczamy sobie środek ciasta

Nożem dzielimy nasze ciasto na 12 części nie przecinając na środku naszego kółeczka po kieliszku

Łapiemy obiema rękami sąsiadujące trójkąty i skręcamy oba jednocześnie do siebie. Robimy dwa obroty (lewa ręka skręca dwukrotnie w prawo, prawa - dwukrotnie w lewo)

Powtarzamy czynność z pozostałymi 10 trójkątamiCiasto smarujemy z wierzchu
mlekiem

Pieczemy 20 minut (termoobieg), a po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy ciasto w środku przy zamkniętych drzwiczkach jeszcze przez 5 minut


Można z wierzchu polać lukrem, ale ja tego nie robiłam



Smacznego! :)W myśla akcji: